'Marianka zette Goudse nieuws op kaart'

gouda • Tientallen jaren maakte Marianka Peters wekelijks een krant over Gouda. Deze week begint ze aan haar laatste editie. 

Een aantal Gouwenaars die Marianka van dichtbij hebben meegemaakt, kreeg de vraag: 'Waar ben jij Marianka dankbaar voor?' Hieronder hun reacties.

Burgemeester Pieter Verhoeve
‘Is Marianka er al?’. Dit zinnetje hoor ik regelmatig bij een bijeenkomst in de stad. Een opening is pas echt geslaagd als het in de Goudse Post staat. Hoeveel doorgeknipte linten heeft Marianka al niet vastgelegd in tekst en beeld? Ik ben onze ereburger (en haar chauffeur en levensmaatje Richard) er immer dankbaar voor dat ze op tal van momenten het sociale leven in Gouda van een gouden journalistieke duiding voorzag. Het ga je goed.

Paul Abels, stadshistoricus
Marianka hoort voor mij bij Gouda als kaas en stroopwafels. Overal waar nieuws was, dook zij op, gewapend met camera, blocnote en pen. Niets ontging jaar, zodat je aan haar wekelijkse krant genoeg had om bij de tijd en bij de stad te blijven. Het mooiste daarbij was dat het niet bleef bij een plaatje en een praatje, maar dat ze de krant ook wekelijks kruidde met haar mening. Haar pen werd een wapen waar politici, ambtenaren en zich belangrijk achtende Gouwenaren voor terugdeinsden of sidderden.

Wethouder Thierry van Vugt
Marianka is voor veel Gouwenaars een essentiële verbinding met wat er in onze stad en in de gemeente(politiek) speelt. Jarenlang was ze bij alle belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen en evenementen in de stad aanwezig. Met niet aflatende inzet. In haar columns nam ze een ieder op de korrel. Vaak ook met een stevig stuk eigen mening, gevoel en beeld - maar altijd met dezelfde scherpte. Marianka gaf zuurstof aan de democratie daarmee. Ik prijs me gelukkig met die drive en inzet voor onze stad.

John de Heij, Artistiek leider Theaterbakkerheij
Ik ben Marianka Peters dankbaar voor de thema's die ze aan de kaak stelde. Ze keek met kritische blik naar gebeurtenissen en beslissingen van de raad en zette met enorme toewijding al die jaren het Goudse nieuws op de kaart.