Zo, die staat. De eerste microwoning van Nederland.
Zo, die staat. De eerste microwoning van Nederland. Foto: PR

Microwoning van Tessa uniek in Nederland

gouda • In de tuin van Tessa Halm is de eerste microwoning van Nederland geplaatst. Een kleine woning van ongeveer 25 vierkante meter, voorzien van een eigen adres en alle gemakken om volledig zelfstandig te kunnen wonen. 

De creatieve oplossing voor het woningprobleem volgens bedenker Matthijs Rolleman. Vorig jaar zomer plaatste hij een oproep via het AD voor particulieren die grond over hadden om een microwoning op te plaatsen. Op dit bericht reageerde Halm enthousiast en zijn ze samen aan de slag gegaan. "Uiteindelijk kregen we in maart een 'go' en vanaf daar ging het balletje rollen", vertelt Rolleman.

Veel reacties

Landelijke media zoals RTL besteedden hier opnieuw aandacht aan en de mailbox van Rolleman stroomde vol. "We kregen ruim tweehonderd reacties van particulieren uit heel Nederland. Allemaal geïnteresseerd in een microwoning op hun grond."

Voor het huisje in Gouda zijn Halm en Rolleman samen op zoek gegaan naar een geschikte kandidaat. "We willen voorkomen dat de nieuwe bewoners overlast veroorzaken." zegt Rolleman. "Het huisje in Gouda is de eerste woning die geplaatst wordt en dient als voorbeeld voor andere gemeenten." Na veel aanmeldingen door te hebben genomen, vonden ze in student Lianne (23) een huurster. Zij zal de eerste microwoning begin september betrekken, wanneer deze is aangesloten op de nutsvoorzieningen.

Meerdere projecten

Inmiddels wordt er op zo'n dertig locaties serieus gewerkt aan het realiseren van meer microwoningen. "Er lopen nu projecten door heel Nederland." zegt Matthijs Rolleman. "Het gaat om locaties in onder anderen Woerden, Almere, Rijnsaterwoude, Houten en Ede. We zijn erg positief over de toekomst."

De gemeente Gouda (met dank aan Rogier Tetteroo) is akkoord gegaan met deze pilot. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

q microwoning.com