Ercan Sahin (rechts) en enkele van zijn collega's geven op de Goudse ZomerMarckt informatie over pinpasfraude.
Ercan Sahin (rechts) en enkele van zijn collega's geven op de Goudse ZomerMarckt informatie over pinpasfraude. Foto: PR

Politie vraagt aandacht tijdens Goudse ZomerMarckt

Pinpasfraude is groot probleem

gouda • Wie vrijdag tijdens de Goudse ZomerMarckt door een agent wordt aangesproken, hoeft niet direct bang te zijn dat hij of zij iets verkeerd heeft gedaan. Sterker nog, de kans is groot dat u een kopje koffie krijgt aangeboden. Samen met een flyer, die aandacht vraagt voor het groeiende probleem van pinpasfraude. Criminelen worden er steeds handiger in om slachtoffers via de pinpas geld afhandig te maken. Dat moet stoppen. Vandaar de actie. Mis de politiekraam dus niet!

Niet veel mensen hebben nog cash geld op zak. We hebben immers de pinpas, dus waarom die portemonnee overal mee naartoe slepen? Betalen met plastic is natuurlijk ook handig. Maar zonder risico is het helaas niet.

Telefoontruc

Ercan Sahin is Operationeel Expert Wijkagent in Gouda. Hij heeft al heel wat aangiftes van pinpasfraude gezien. Helaas spreekt uit heel veel daarvan dat er een zekere goedgelovigheid bij de slachtoffers is richting de mensen die hen geld hebben afgetroggeld. "Het gebeurt vaak dat oudere mensen worden opgebeld door iemand die zegt bij een bank te werken. In de regel vaak vanaf telefoonnummers die heel veel lijken op nummers die door de bank worden gebruikt. Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd dat de bank op het nippertje een verdachte transactie naar een buitenlands rekening nummer heeft opgemerkt en dat de 'medewerker' die kan stoppen als de rekeninghouder zijn of haar bankgegevens even doorgeeft. Je zou denken, hoe kan je daar in trappen, maar het gebeurt op een heel geraffineerde manier. De criminelen hebben vaak al gegevens van het slachtoffer, bijvoorbeeld het rekeningnummer en soms zelfs het saldo. 'Klopt het dat uw rekeningnummer met deze cijfers eindigt en dat dit uw saldo is?', vragen ze dan. Daardoor denkt iemand al snel dat het wel goed zal zijn. 'Goh, wat goed dat u zo alert bent', dat horen wij vaak als reactie. Maar ondertussen is de man of vrouw aan de telefoon helemaal niet van een bank en wordt de rekening leeggehaald."

Soms gaan criminelen zo ver dat ze tijdens het gesprek het slachtoffer naar een 'collega' doorschakelen. "Je hoort dan op de achtergrond geluiden alsof ze echt vanuit een kantoor bellen", zegt Ercan Sahin. "Zo ver gaan ze om mensen om de tuin te leiden. Als je dan wat ouder bent en vertrouwen hebt in de mensen, ben je snel het slachtoffer."

Hondsbrutaal

'Criminelen zijn ontzettend creatief in het winnen van vertrouwen'

Nog brutaler is de truc met de 'pinpaskoerier'. Criminelen bellen een - veelal vooraf geselecteerd - slachtoffer, met het verhaal dat er iets met de rekening aan de hand is. Een 'koerier' van de bank komt dan wel even langs om de pinpas en de pincode op te halen, zodat het probleem snel kan worden opgelost. "Vooraf krijgen mensen dan een code toegestuurd, die ze bij die zogenaamde koerier kunnen checken. En vraagt de 'bankmedewerker' een software AnyDesk te downloaden, zodat ze op afstand controle hun computer kunnen overnemen", zegt Ercan. "Die 'koerier' gaat vervolgens met de pas en de code naar de dichtstbijzijnde pinautomaat om geld op te nemen."

Maar wie trapt daar nou in, is een veelgehoorde opmerking. Banken roepen om het hardst dat ze nóóit via de telefoon of welk medium dan ook naar persoonlijke gegevens van klanten vragen. Hoe kan het dan dat er toch mensen zijn die voor de gladde praatjes van de nep-bankiers vallen? Ercan Sahin: "Criminelen zijn daar heel creatief in. Ze proberen het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. En als ze dat hebben, handelen ze bliksemsnel. De basis is altijd paniek zaaien. Mensen bellen met de mededeling dat er iets ergs met de rekening staat te gebeuren en dan hopen dat men er in gelooft. Gelukkig zijn de meeste mensen wel zo alert om er niet in te trappen. Maar steeds vaker gaat het wel mis. Los van het geld heeft dat een grote impact op een slachtoffer. Er komt schaamte bij kijken. 'Hoe kon ik dáár in hemelsnaam intrappen!?' Maar dan is het dus al gebeurd. En het valt niet mee om daders te achterhalen. Laat staan het geld terug te krijgen. Het beste is dat mensen dit soort criminaliteit voorkomen door heel goed op te letten. En inderdaad, een bank vraagt geen persoonlijke gegevens. Dat moet iedereen altijd in het achterhoofd houden."

Koffie, flyers en stickers

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is in het geval van pinpasfraude - waarvan nog veel meer voorbeelden zijn te noemen dan Ercan Sahin al doet - cruciaal. Naast de kop koffie die voorbijgangers op de Goudse ZomerMarckt krijgen aangeboden, liggen er ook flyers en stickers klaar. "Die stickers zijn in de vorm van een Delftsblauw tegeltje met een waarschuwings-tekst. Die kunnen mensen dan aan de binnenkant van de voordeur plakken. Ze worden er dan op weg naar de deur nog eens aan herinnerd dat ze alert moeten zijn voor oplichters."

Ercan Sahin en zijn collega's staan vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur bij hun koffiekar. Loop even langs.