vlnr: Wethouder Thierry van Vugt, 'onbekende commissaris'  Matthijs en Ronald Punselie
vlnr: Wethouder Thierry van Vugt, 'onbekende commissaris' Matthijs en Ronald Punselie Foto: Sandra Zeilstra

Bronzen penning voor koekjesbakker

gouda • Afgelopen  woensdagmorgen heeft Ronald Punselie de bronzen erepenning van Gouda ontvangen van wethouder Thierry van Vugt. Dit gebeurde tijdens de introductie van Puinselientje, een gebakje geïnspireerd door het Punselie stroopkoekje. 

Punselie kreeg de gemeentelijke erepenning als teken van grote waardering voor zijn jarenlange inzet voor het Goudse ‘Punselie stroopkoekje’. En voor zijn unieke bijdrage voor het op de kaart zetten van de stad Gouda. “Het werd tijd dat de heer Punselie een erepenning ontving voor zijn grote inzet voor de stad. De familie Punselie heeft niet alleen veel betekend voor de economie en internationale aandacht voor Gouda, maar het bedrijf kent ook een rijke culturele historie waar we met z´n allen trots op mogen zijn”, aldus Wethouder Van Vugt.

Wereldwijd begrip

Punselie is de achternaam van de bakkersfamilie die rond 1643 van Zwitserland naar Nederland verhuisde. In 1872 begon de familie Punselie een bakkerij in Gouda. Het gebouw van het bedrijf doet aan vroeger denken alsof je in een museum bent, met het wafeltje als pronkstuk. Punselie voldoet volledig aan de eisen van deze tijd. Bekende grote bedrijven verkopen de stroopkoekjes, zoals Albert Heijn en Jumbo. Het unieke koekje wordt bij veel Goudse horecabedrijven gegeven bij de koffie.

De Punselie koekjes zijn over de hele wereld een begrip en hebben Gouda zelfs internationale aandacht gegeven, omdat de koekjes werden uitgedeeld op vluchten van de KLM. Na het overlijden van zijn broer heeft de heer Punselie het familiebedrijf in zijn eentje overeind gehouden. Door zijn koekje te verbinden aan Gouda, kreeg de stad prachtige, aanvullende aandacht. Naast themaverpakkingen voor onder andere Gouda bij Kaarslicht en Gouda750 staat het Goudse stadhuis altijd op de verpakkingen van Punselie's stroopkoekjes.

Het stroopkoekje inspireerde de banketbakkers van Relais & Châteaux Weeshuis Gouda tot het maken van een nieuw typisch Gouds gebakje: het Punselientje. Samen met de heer Punselie is het gebakje tot stand gekomen.

Marianka Peters

q  www.punselie.nl