Begraafplaats IJsselhof heeft weer een naam.
Begraafplaats IJsselhof heeft weer een naam. Foto: PR

Historische letters terug op IJsselhof

gouda • De letters ‘IJsselhof’ zijn deze week teruggeplaatst op de monumentale muur bij de ingang van de gelijknamige begraafplaats. 

De letters zijn in juni van de muur gehaald voor noodzakelijk onderhoud aan de muur. Locatie-manager Martin Vijverberg: "De letters hebben een historische waarde voor Gouwenaars, omdat ze al decennia de toegang tot de (natuur)begraafplaats, het crematorium en de afscheidslocatie sieren. De letters zijn daarmee een belangrijk herkenningspunt en ze verwelkomen de bezoekers met een gevoel van geborgenheid en geruststelling, daar zijn we trots op.”

Muur weer fris

Inmiddels is ook het onderhoud aan de monumentale muur afgerond. De voegen van de muur zijn hersteld en de stenen gereinigd. Voor versleten stenen is speciaal gezocht naar geschikte vervangende exemplaren waarvan er meer dan 3000 zijn gezet." Ook de verkleuring door weersinvloeden is aangepakt, waardoor de muur er weer fris uitziet. Een onderzoek naar hoe de muur beter bestand kan worden gemaakt tegen weersinvloeden en vocht, loopt nog. Verder zijn de symmetrische gietijzeren poorten van de inrit en uitrit opnieuw geschilderd in de oorspronkelijke mosgroene kleur. Het onderhoud aan de monumentale muur is niet alleen nodig om het monument te behouden, maar past ook in de totale opfrisbeurt van IJsselhof.