• Het eeuwenoude stadhuis van Nieuwpoort.
• Het eeuwenoude stadhuis van Nieuwpoort. Foto: Geurt Mouthaan

Maak kennis met Nieuwpoort

nieuwpoort • Kennismaken met het verleden, wandelen langs de Lek, een terrasje pakken in het historisch centrum; het kan allemaal in Nieuwpoort. De Alblasserwaardse vestingstad combineert de rust en ruimte van het platteland met de militaire geschiedenis van Nederland. Dat laatste element komt onder meer heel duidelijk naar voren in het monumentale stadhuis in het historische centrum. Onder het eeuwenoude gebouw bevindt zich namelijk een sluis, een onmisbaar onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Door het openzetten van de sluis werd destijds een bijdrage geleverd aan het afsluiten van Holland met een brede strook water.

In het stadhuis is ook het museum van de Historische Kring Nieuwpoort gevestigd. Compleet vernieuwd in het afgelopen jaar en dus zeker een bezoek waard. "We zijn heel blij met de nieuwe mogelijkheden die we nu hebben", vertelt bestuurslid Matzy van Harten. "De afgelopen jaren merken we dat het aantal bezoekers aan Nieuwpoort in de lift zit en die kunnen we nu nog beter ontvangen."
Nieuwpoort kreeg na het Rampjaar 1672 een hoge omwalling met zes bastions, een brede gracht met aan de oostkant een beer en een toegangspoort aan de zuidkant. De nieuwe vesting moest de doorgang over de zuidelijke Lekdijk beheersen. Samen met Schoon­hoven aan de andere kant van de Lek grendelde het de rivier en de dijken af voor vijandige land-en vaarbewegingen. Via het Waterlinieommetje kunnen wandelaars de restanten van deze geschiedenis ervaren. Meer informatie daarover is te vinden op oudehollandsewaterlinie.nl.

Jeugdige bezoekers

De Historische Kring Nieuwpoort verzorgt deze zomer daarnaast zes weken lang op woensdagmiddag rondleidingen, waarbij de gidsen zich speciaal richten op de jeugdige bezoekers: spannende verhalen over hoe Nieuwpoort is ontstaan, de kasteelheren van Langerak en Liesveld, dat Nieuwpoort vaak in as en puin werd gelegd door plunderende ridders en de rol die de Alblasserwaardse vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie gespeeld heeft. Het vertrek is elke woensdag om 15.00 uur vanaf De Dam in Nieuwpoort. De kosten zijn 3 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen. Reserveren is verplicht en kan via rondleidingen@historischekringnieuwpoort.nl of 06-12051036. Voor een rondleiding van een gediplomeerd gids: rondleidingen@historischekringnieuwpoort.nl of 06-12051036. In de zomermaanden zijn er op zaterdag ook instaprondleidingen. Deze starten om 13:30 uur op de Dam voor het Stadhuis. Aanmelden mag, maar is niet verplicht.