Sven Goudriaan (21) is een van de Willy Wortels die supersnel en schoon verkeer mogelijk gaan maken.
Sven Goudriaan (21) is een van de Willy Wortels die supersnel en schoon verkeer mogelijk gaan maken. Foto: PR

Jaartje pauze voor Hyperloop

regio • In een halfuur van Amsterdam naar Parijs, met snelheden tot wel 1.000 kilometer per uur en ook nog zonder directe uitstoot van schadelijke stoffen. Het kan in de toekomst met de hyperloop. Krimpenaar Sven Goudriaan (21) werkte met Delft Hyperloop, een studententeam van TU Delft, voor een jaar lang aan het ontwerpen en bouwen van een prototype voor deze supersnelle ‘trein’. Hiermee deed het team afgelopen week mee aan de European Hyperloop Week.

De hyperloop is een revolutionair nieuw transportmiddel dat de snelheid van een vliegtuig combineert met het gemak en energieconsumptie van een trein, voor een klein deel van de energie dat een vliegtuig kost. Sven: “Wat de hyperloop bijzonder maakt is de belofte om supersnel reizen van standscentrum naar stadscentrum, met snelheden tot wel 1.000 kilometer per uur, mogelijk te maken, zonder directe CO2-uitstoot en met een lager energieverbruik per passagier per kilometer dan een trein.”

Geen luchtweerstand

Het hyperloopsysteem werkt met zogenoemde ‘pods’. Dit zijn wagentjes ongeveer zo groot als treincoupés, waar rond de vijftig mensen in passen. Deze pods reizen door een vacuüm gezogen buis waardoor er geen luchtweerstand is. Door deze buis ligt een spoor waarover de pods middels magneten kunnen zweven. Hierdoor is er geen contact tussen het spoor en de pod, waardoor ook rolweerstand geëlimineerd wordt. Zo kunnen er superhoge snelheden bereikt worden. De pod wordt daarnaast ook voortgestuwd door middel van magneten. Het systeem werkt volledig elektrisch, waardoor het een stuk minder schadelijk is voor het milieu dan bij het gebruik van fossiele brandstoffen.

Hangend prototype

In 2030 moet de hyperloop een groot deel van het vrachtverkeer gaan vervangen en rond 2040 kan een groot deel van de korte afstandsvluchten vervangen worden door de hyperloop. Bijzonder is dat het TU-team dit jaar in plaats van een rijdend, een hangend prototype kon presenteren dat bovendien ook zweeft. Ze zijn hiermee het eerste studententeam dat dit heeft gerealiseerd.

In half uur zonder vleugels van Amsterdam naar Parijs, Hyperloop maakt het mogelijk

Magneten

“Het concept voor het ‘zweven’ is simpeler dan dat het misschien klinkt: ons prototype gebruikt hiervoor vier elektromagneten - op elke hoek van het voertuig één - waarmee het voertuig naar de baan wordt aangetrokken tegen de zwaartekracht in. De elektromagneten worden zó aangestuurd dat het prototype op een vooraf ingestelde afstand tot de baan blijft zweven, doordat deze precies zo hard naar de baan wordt aangetrokken door de magneten als dat de zwaartekracht het prototype naar beneden probeert te trekken”, legt Sven uit. Hij volgt sinds 2019 de bachelors Technische Natuurkunde en Technische Wiskunde aan de TU Delft. "Ik heb mijn studie een jaartje op pauze gezet om aan dit team mee te doen.”

Prijzen gewonnen

Tijdens de European Hyperloop Week, die dit jaar in ons land werd gehouden, streden meer dan twintig studententeams van over de hele wereld om awards in verschillende categorieën. Sven: "Ons team deed in alle categorieën mee en leverde hiervoor het prototype en twee onderzoeksverslagen in."

Dankzij de succesvolle demonstraties op de laatste dag van de competitie wist het team de prijs voor beste prototype overall, de Complete Pod Award, in de wacht te slepen. Daarnaast is ook de prijs voor beste innovatie gewonnen. Het Delft Hyperloop team deelt graag haar verhaal op jouw evenement. "Wij geloven dat het bundelen van bestaande kennis over de Hyperloop versnelde innovatie mogelijk maakt en willen allerlei mensen over de hele wereld activeren en inspireren."

q  www.delfthyperloop.nl