Arntzenius: Stille Pracht in Museum Gouda

gouda • Museum Gouda staat in het teken van Paul  Arntzenius. Harmonieuze landschappen, verstilde figuren en eenvoudige stillevens, dat is waar de schilder en kunstverzamelaar (1883-1965) zich toe aangetrokken voelde. Gouda kan er binnenkort van mee genieten.

In 1963 schonk hij zijn verzameling aan Museum Gouda, waar een deel van deze ‘stille pracht’ vanaf 30 juli te zien is. Met de schenking aan het Goudse museum vinden meer dan 100 schilderijen en tekeningen uit de negentiende en vroeg twintigste eeuw een nieuw onderkomen. Voor Arntzenius gaat hiermee alsnog een grote wens in vervulling. De kunst waar hij zo van hield, is nu voor iedereen te bewonderen.

Barbizon en Haagse School 

De verzameling van Paul Arntzenius bestaat voornamelijk uit het werk van de Franse School van Barbizon en de Nederlandse Haagse School. Het zijn de harmonieuze landschappen, verstilde figuren en eenvoudige stillevens die hij erg waardeerde. Voor hem was deze stille pracht wat kunst moet zijn. 

De liefde voor kunst is bij Paul Arntzenius met de paplepel ingegoten. Hij groeide op in een welgesteld gezin in de Haagse Kanaalvilla. Op de bovenste etage woonde kunstenaar en goede vriend van de familie Willem Bastiaan Tholen. Paul kwam regelmatig in zijn atelier en kreeg hier al op jonge leeftijd schilderles. Tholen leerde hem de schoonheid te zien in de kleine dingen om hem heen.

Deze invloed is terug te vinden in de latere verzameling van Arntzenius.

q www.museumgouda