Dick Streefkerk, Peter van der Poorten, Rob Geukes, Marco de Ruiter en Peter Dijjker
Dick Streefkerk, Peter van der Poorten, Rob Geukes, Marco de Ruiter en Peter Dijjker Foto: PR

Vierdaagseloper: Hans Suijs: ‘Ik heb veel mensen zien omvallen’

Algemeen

GOUDA • Het zit er weer op. De 104e editie van de Vierdaagse van Nijmegen gaat de boeken in als de Vierdaagse die maar drie dagen duurde vanwege de extreme temperatuur op dinsdag, de eigenlijke startdag van het grote wandelevenement. Toch was het voor menigeen buffelen om het fel begeerde kruisje te bemachtigen. 

Voor Joop Sass uit Moordrecht was het behoorlijk afzien. “Voor mijn loopmaatje was het de zeventiende keer en extra knap, omdat hij in maart nog een zware operatie achter de rug heeft en toch is gaan lopen”, vertelt Wim Jaap van der Wiel. “Dit was mijn elfde keer. Tien keer de 50 kilometer en één keer de 55 kilometer tijdens het 100-jarig jubileum.

Vanwege de hitte heb ik weinig geslapen. De eerste dag al veel blaren gelopen. De tweede dag in de regen (4 uur lang) een bloedblaar onder mijn voet erbij. Wij vonden deze editie behoren tot de pittigste, ondanks dat we een dag minder hebben gelopen. Op woensdag 30 graden en op donderdag 19 graden in harde regen en frisse wind.”

Ook voor de Goudse vriendengroep Dick Streefkerk, Peter van der Poorten, Rob Geukes, Marco de Ruiter en Peter Dijker was het pittig. “Het is een goede beslissing geweest om de eerste dag te laten vervallen. Maar de dagen daarna waren ook extreem. Woensdag nog snikheet en donderdagavond sta je de schoenen droog te föhnen”, aldus Anneke Streefkerk. “Maar de mannen hebben de 40 kilometer uitgelopen voor de vierde keer.”

Gouwenaar Hans Suijs had al 1.150 kilometer in de benen voordat hij aan het sportief evenement begon. “Ik heb aardig wat mensen om zien vallen met name na binnenkomst. Een kwestie van onderweg te weinig drinken en na aankomst direct te veel alcohol nuttigen. De tweede dag was mijn pechdag, zelfs in mijn regenkleding hield mijn telefoon het niet droog. Die was dus ‘overleden’.

Afgelopen maandag heb ik maar een nieuwe gehaald. Het was leuk om oud-wethouder Daphne Bergman, nu burgemeester van Beuningen, weer eens te zien en te spreken.”

Arnold van Riet is een doorgewinterde vierdaagse loper. Afgelopen twee jaar heeft hij de alternatieve vierdaagse gelopen en de echte negen keer. “Tijdens de lock down heb ik volop getraind. Eigenlijk veel meer dan de noodzakelijke kilometers. Het is afzien in het begin maar als je dan aan de finish je hele Goudse familie ziet staan, dan doet dat je toch weer wat. Het is een soort traditie geworden.”

Marianka Peters