Het Tolhuis aan de Veerstal wordt opengesteld.
Het Tolhuis aan de Veerstal wordt opengesteld. Foto:Marianka Peters

Open Monumentendag legt de nadruk op duurzaamheid

Algemeen

GOUDA • Het programma voor Open Monumentendag (10 en 11 september) is zo goed als rond. Het landelijk thema is deze keer duurzaamheidGouda heeft dit vertaald in Geef Gouda Doorhet thema van Gouda 750 jaar stadsrechten.

“We sluiten hiermee dus aan op de actualiteit binnen onze gemeente”, aldus de organisatie. “Aan deze OMD wordt door zo’n 55 monumenten deelgenomen. Bijzonder zijn een aantal monumenten die nog nooit of lange tijd niet opengesteld waren. Om er een aantal te noemen: Ambachtsschool (Graaf Florisweg), Bakkerswoning (Lage Gouwe 30), Brugwachtershuisje (Kleiwegbrug), Moriaan (Westhaven 28), Commissarishuis  Veerstal 32), De Vier Gekroonden (Naaiersstraat 6), Tolhuis (Oosthaven/Veerstal), Kerkhofkapel (Graaf Florisweg 126).”

Sint-Janskerk

In en rond de monumenten zijn evenementen, zoals Gouda 750 expositie in de Agnietenkapel; optreden Salonorkest in de Spiegeltent; Gouda Maakt in het Virulygebouw (Croda); Coornhert, Kraamkamer voor de Vrijheid in het Remonstrants poortje; openbare repetitie in Klein Theater De Zwaan en de Nationale Orgeldag in de Sint-Jan.

Fietstocht

Voor het bezoek aan de monumentale waterwerken, die deels buiten het centrum gelegen zijn, is een gedocumenteerde fietstocht van ongeveer 15 kilometer uitgezet. Denk hierbij aan de vele sluizen, molens en natuurlijk ook de historische Schiedamse Hoge Zeedijk. De beschrijving van de fietstocht is vanaf 25 augustus beschikbaar, evenals de OMD programmaflyer, bij de Goudse boekhandels en de VVV op de Markt en tijdens de Open Monumentendag bij het OMD-informatiepunt eveneens op de Markt.

Vrijwilligers

Met het oplichten van dit tipje van de sluier kunnen Gouwenaars en mensen van buiten de stad alvast wat in de stemming komen. “Voor onze monumenthouders en vrijwilligers is het van belang de instructie-avond vast te noteren in de agenda. Deze wordt gehouden op 25 augustus van 19.30 tot 21.00 uur in De Wegwijzer (christelijk gereformeerde kerk), Hoge Gouwe 141. Separaat ontvangt u hiervoor begin augustus nog een uitnodiging. We kunnen nog steeds vrijwilligers gebruiken, vooral als gastheer of -vrouw op de zondag of zaterdagmiddag. Opgeven of meer informatie via vrijwillers@monumentenstad.nl..”

Meer weten? Kijk hier.