Nationale Herdenking 15 augustus

gouda • Op 15 augustus wordt stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog en worden álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. De herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag is een nationale herdenking, in aanwezigheid van de minister-president en andere leden van het kabinet, de voorzitters van het parlement, ambassadeurs, de krijgsmacht, vijftig aangesloten organisaties en meer dan 3000 deelnemers van alle leeftijden.

De Nationale Herdenking vindt ieder jaar plaats bij het Indisch Monument in Den Haag dat in 1988 werd onthuld door toenmalig Koningin Beatrix. Dit jaar vindt de herdenking voor het eerst in de avond plaats. De herdenking is LIVE te volgen via TV West en de online kanalen van Omroep West vanaf 19.00 uur tot 20.00 uur. De uitzending wordt geproduceerd door de NOS. De presentatie is in handen van Winfried Baijens.

Beau Schneider

Dit jaar overleed acteur Eric Schneider, die als 7-jarige jongen zag hoe de Japanners in 1942 Java binnenvielen. Zijn vader werd meegenomen voor dwangarbeid aan de beruchte Birma-spoorlijn. Samen met zijn moeder en broertjes bracht hij de oorlog door in de Japanse interneringskampen. In 1988 was Eric Schneider de eerste spreker die tijdens de herdenking bij het toen net nieuwe Indisch Monument een toespraak hield. In 2015 deed hij dat opnieuw met zijn jongste zoon Beau. Dit jaar staat Beach Schneider alleen als hoofdpreker bij het monument. "Voor mij wordt dit een bijzonder afscheid van Eric”, zegt Beau. Beau Schneider (34) is ook acteur en bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden en SpangaS.

Indisch Onze Vader
Ieder jaar wordt tijdens de herdenking het Indisch ‘Onze Vader' ten gehore gebracht. Dit jaar zal Elise van der Horst dit lied zingen Ze wordt daarbij begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht.