Ruud Lambregts krijgt bronzen penning voor 30 jaar Wereldwinkel

gouda • Afzwaaiend voorzitter van de Wereldwinkel Gouda Ruud Lambregts heeft een bronzen erepenning ontvangen uit handen van burgemeester Verhoeve. De heer Lambregts kreeg de bronzen erepenning als blijk van grote waardering voor zijn jarenlange inzet voor de Stichting Wereldwinkel Gouda, voor Fairtrade en voor Gouda als Fairtrade-gemeente.

De heer Lambregts is ruim 30 jaar voorzitter van Stichting Wereldwinkel Gouda. Daarbij heeft hij zich ingezet als een zeer betrokken en bevlogen bestuurder voor eerlijke handel met producenten uit derdewereldlanden. De wereldwinkel drijft op vrijwilligers en draait goed. De heer Lambregts heeft ontwikkelingen in bedrijfsvoering gestimuleerd en ook de samenwerking met de juiste mensen daarbij.

Fairtrade-gemeente

Naast zijn inzet voor de Wereldwinkel Gouda heeft hij ook anderen gestimuleerd en bewust gemaakt van eerlijke handel. In 2009 was de heer Lambregts mede initiatiefnemer voor het behalen van de titel Fairtrade-gemeente. Een eervolle titel die aangeeft dat een stad bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. Gouda heeft de titel Fairtrade-gemeente in 2011 behaald en is nog altijd trotse drager van deze titel. Ook was hij initiatiefnemer van de officiële toekenning van de titel ‘1e Fairtradestraat van Nederland’ aan de Lange Groenendaal. Vanaf 2011 is de heer Lambregts voorzitter van het Kernteam (de actieve vrijwilligersgroep) van FairTrade Gouda en heeft hij met succes regiogemeenten gestimuleerd om ook Fairtrade-gemeenten te worden. De gemeenten Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard zijn daartoe overgegaan.

Maatschappelijk verantwoord

Tot slot heeft de heer Lambregts de Goudse MVO-award in het leven geroepen. Met deze award wil Fairtrade Gouda ondernemers inspireren ‘eerlijk’ en vooral maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Op dit moment houdt hij zich bezig met Sustainable Development Goals (SDG) en spant hij zich samen met anderen in dat Gouda bijdraagt aan de SDG’s (17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030) als vervolg op het zijn van Fairtrade-gemeente. Het zou dus best eens kunnen dat Gouda nog veel meer profiteert van de werkzaamheden van de gedecoreerde. Een stadgenoot om trots op te zijn.

Wat wil de Wereldwinkel?

Eerlijke handel staat voor een gelijkwaardige manier van handelen. Gebaseerd op dialoog, transparantie en respect. De Wereldwinkel geeft de koffieboeren, houtsnijders en keramisten een stem. Met het inkomen dat zij verdienen door de verkoop van hun producten, kunnen zij een beter leven opbouwen. Een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling. De Wereldwinkels vinden dat de wereldhandel moet veranderen zodat producenten die kans ook echt kunnen krijgen. Met de verkoop van producten laten zij zien dat handel ook anders kan. Koop je dus een cadeau in de Wereldwinkel, dan draag je bij aan de ontwikkeling van de makers.