• Het wordt passen en meten, met al die mooie schepen.
• Het wordt passen en meten, met al die mooie schepen. Foto: Marianka Peters

Klippers, tjalken en schouwen

gouda • Na 2008 zullen voor de tweede keer 200 schepen van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen (LVBHB) aanmeren in Gouda. Ze geven een feestelijk elan aan Gouda Waterstad tijdens het feestjaar. 

Er zijn markten te bezoeken, er is ruimte voor muziek, een shantyfestival, theater en er worden diverse wateractiviteiten georganiseerd. De festiviteiten worden op donderdag 28 juli voorafgegaan door een intocht van de deelnemende schepen, waaronder tientallen tjalken, klippers, schouwen en steilstevens, alle afkomstig uit de beroepsvaart van rond 1900.     

Ongekend
Het is een ongekend groot evenement. Vrijwel alle Goudse grachten worden benut om schepen aan te leggen. Dit betekent veel passen en meten, zodat ieder schip een geschikte plek krijgt. Aan de Turfsingel kunnen bijvoorbeeld alleen lage schepen liggen en aan de Blekerssingel schepen die hun masten kunnen neerhalen omdat de Kleiwegbrug te laag is.

Erfgoedmanifestatie
Als onderdeel van het programma Gouda 750 wordt een grootse erfgoedmanifestatie georganiseerd. De Taskforce Gouda750 is bezig om dit tot een onvergetelijk festijn te maken, zowel voor de bezoekende schippers als het brede publiek. Themamarkten, podia met verschillende muziekstromingen, wateractiviteiten, het is teveel om op te noemen.

Er zijn veel vrijwilligers direct en indirect betrokken bij de organisatie en de uitvoering van dit evenement.

Intocht
De deelnemende schippers worden in de watten gelegd na de intocht die gepaard gaat met een muzikaal onthaal bij de Kock van Leeuwensluis en de Mallegatsluis.

Zeekadetten helpen met bootjes de havendienst met de begeleiding naar de aanlegplekken. Ook worden zij getrakteerd op een schippersdiner. 

Een hoogtepunt voor het publiek zal ongetwijfeld de schependans zijn voorafgaand aan het vertrek op zondag 31 juli.