Goudse mensen in de rol van kunstobject.
Goudse mensen in de rol van kunstobject. Foto: Manja Kindt

Kunst met een echt goud(s) randje

Algemeen

GOUDA • Het kunstproject ‘Ingezetenen’ is speciaal voor de viering van 750 jaar Gouda en duurt tot 11 september. In dit project zijn de Goudse bewoners zelf onderdeel van meerdere bijzondere kunstwerken. Aan de tentoonstelling nemen ruim 20 Gouds ingezeten kunstenaars deel met elk een eigen visie op 750 jaar Gouda.

Resultaat is een bijzonder boeiende kunstroute over het fraaie GOUDasfalt-terrein. Kunstenaars reflecteren, blikken terug en vooruit, bevragen de tijd, gebeurtenissen en de toeschouwer, brengen debat op gang en maken zichtbaar. Met elkaar maken zij verbinding zichtbaar, geven zij beeld en stem aan ‘The TALK of the Town’ en geven zij Gouda aan de toekomst door.

Tentoonstelling in beweging

Omdat een stad altijd in beweging is, wil deze tentoonstelling naast verbinding ook beweging en levendigheid zichtbaar maken. Aan het begin van de tentoonstelling zullen een aantal kunstenaars hun werk installeren. Anderen werken in de periode door, ontwikkelen hun werk verder. Beeldend kunstenaar Arjenne Vossepoel begon een interactief project met Goudse bewoners.

Zij zette hen op de foto en maakte een eindeloze loop van de portretten, die zij projecteert op een lege stoel. Ook tijdens de expositieperiode gaan de foto shoots door, de geschiedenis en tijdlijn gaat immers door en de ‘loop’ groeit mee. De foto’s zijn vanaf 1 augustus voor de deelnemers gratis te downloaden.

Matthé van Oostrom laat met zijn werk zien dat het feest grote hoogten kent plaatste zijn installatie van kleurige muzikanten op de welbekende ‘arm’ op Goudasfalt. Ook Houtkunstenaar Jan Mostert laat zich bij het maken van nieuwewerk niet alleen inspireren door de geschiedenis van de stad, maar vooral ook door het terrein van GOUDasfalt, waar zijn atelier is gevestigd.

Kees Vossestein bedacht dat Gouda over 750 jaar hoogstwaarschijnlijk een verdronken stad zal zijn en opteert voor adoptie door een hoger gelegen locatie om de stad te kunnenbehouden. Manja Kindt adopteert het plan van hem om in een verdwenen Gronings wierdedorp (terpdorp) plannen uit te werken voor een toekomstbestendig Goudse wierde. Kees Hendriks graaft metaalobjecten uit de toekomst op en Birgitta Sundstöm Jansdotter portretteert de Goudse vrouwen uit de geschiedenis en haalt hen uit de schaduw.

Mis deze tentoonstelling niet!