Kelly Boone is tegenwoordig de schermtrots van Gouda. Als het aan haar ligt, staat ze binnenkort met een grote prijs op dit bordes.
Kelly Boone is tegenwoordig de schermtrots van Gouda. Als het aan haar ligt, staat ze binnenkort met een grote prijs op dit bordes. Foto: Marianka Peters

Schermtalent Kelly Boone is Nederland ontgroeid en wil ook internationaal doorbreken. Een grote uitdaging...

Algemeen

GOUDA • Kelly Boone werd onlangs voor de negende keer Nederlands kampioen schermen met de degen. Op de 30-jarige Goudse staat al jaren geen maat. In de aanloop naar de finale won zij haar partijen met 15-3, 15-4 en opnieuw 15-4. Daarna was ook medefinalist Vera Tartoczki niet in staat om aan te haken bij het niveau van Boone: 15-6. Het wordt tijd om het vizier een niveautje hoger te richten.

Het is duidelijk: de Nederlandse schermcompetitie is een maat te klein voor Kelly Boone. Maar de stap naar de Europese of zelfs de wereldtop is niet gemakkelijk gezet. De schermsport heeft in Nederland een amateurstatus. Dat wil zeggen dat geld, toptrainers én tegenstand ontbreken om dat ene grote talent een springplank te bieden.

“Toch wil ik proberen die stap te maken”, zegt Kelly Boone. “In het nieuwe seizoen starten er weer internationale toernooien en daar wil ik proberen mijn niveau verder te ontwikkelen. Het wordt niet makkelijk, want er is natuurlijk geld nodig om op dat podium te kunnen presteren. Maar ik heb er heel veel zin in. In de komende maanden ga ik er heel hard aan werken.”

Goede basis

Het is bepaald geen toeval dat Kelly Boone uitblinkt in de schermsport. De beroemde Kasper Kardolus was haar opa. Een icoon met de sabel, die in de jaren 50, 60, 70 en 80 het eremetaal op indrukwekkende wijze aan elkaar reeg. Ook zijn vier kinderen werden allemaal Nederlands kampioen. In totaal wonnen de leerlingen van Kardolus 120 Nederlandse senioren titels. Een duizelingwekkend aantal en daar is Kelly dus een nazaat én logische opvolger van.

“Het huis van mijn opa wás de schermschool. Dus toen ik een jaar of zeven was, kreeg ik een floret in mijn handen en was ik schermer. Wat me er precies in aantrok, ik weet het niet meer, maar nu kan ik dat wel aangeven. Schermen is een uitdagende sport, waarbij je heel snel moet kunnen schakelen en je tegenstander moet kunnen ‘lezen’. Als je goed oplet, zie je aan de lichaamshouding van je tegenstander waar de zwakke plekken zitten. Ik geloof dat ik dat wel aardig zie. Ik denk dat het schermen gewoon voor een deel in mijn genen zit. Daarbij heb ik altijd goede training gehad. Als je dat combineert met een goed analytisch vermogen, dan kan je een eind komen.”

Corona als spelbreker

Wat heet. De ene na de andere opponent wordt door Kelly Boone schijnbaar moeiteloos opzij gezet. Zoals gezegd is de rek er wat dat betreft in Nederland wel uit. Al zal de Goudse IT-specialist dat zelf nooit zo zeggen. Kelly Boone weet namelijk ook wat het is om niét te kunnen presteren. Het overkwam haar in de beruchte coronaperiode. Ze pikte het virus op, werd conditioneel terug geworpen en kon bij gebrek aan wedstrijden ook niet inschatten wat die periode met haar niveau deed.

“Dat was een moeilijke tijd. Als je corona hebt gehad, kan je een hele tijd geen topprestaties leveren. Ik ben nu nog steeds in een opbouwfase. Daar werk ik hard aan, ik ben goed fit na die corona, maar ik weet niet echt waar ik sta op internationaal niveau. Ik ga proberen met internationale wedstrijden in de juiste vorm te komen. Ik moet gewoon zoveel wedstrijden schermen. Daar kijk ik echt naar uit.”

Op zoek naar sponsoren

Overigens is de schermsport niet het enige waar Kelly Boone enthousiast van wordt. “Ik vind eigenlijk alles leuk. Vroeger wilde ik voetballen en vond ik tennis geweldig. Nu vind ik ook zeilen leuk, en natuurlijk ook het schermen. Nog niet zo lang geleden ben ik ook op salsa- en bachata-les gegaan. Maar omdat je niet alles tegelijk kan doen, moet je keuzes maken. Ik kies voor de schermsport en probeer daar nog beter in te worden. Om internationaal mee te kunnen doen, heb ik wel wat steun nodig van sponsoren. Ik hoop dat die er in de zomer komen.”

www.kellyboone.nl