• Keti Koti viering in bijzijn van burgemeester en wethouder Anna van Popering.
• Keti Koti viering in bijzijn van burgemeester en wethouder Anna van Popering. Foto: Pim Mul

Gouda viert voor het eerst Keti Koti

gouda • Keti Koti ('Ketenen Gebroken') is voor het eerst in Gouda gevierd. Vrijdag 1 juli was het 149 jaar geleden dat de Nederlandse slavernij in Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten formeel werd afgeschaft.

Tijdens deze eerste viering en herdenking werd met zo’n 90 Gouwenaars in de Chocoladefabriek stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden. Zowel de vaker belichte trans-Atlantische kant als de handelsreizen naar de Oost. Tijdens een gesprek tussen Yanice Slagveer en Libertum directeur Sigfried Janzing werd gesproken over de betekenis van deze dag voor Gouwenaars met wortels in Suriname en de Nederlandse Antillen, en het belang van onderwijs en een gezamenlijke viering van Keti Koti.

Mensenrechten

Aansluitend werd de link tussen toen en nu gelegd. Want nog altijd zijn er vormen van slavernij, waaronder uitbuiting en schending van mensenrechten in de voedselindustrie. De zoektocht van Teun van de Keuken, naar eerlijke en slaafvrije chocola, heeft een geheel eigen reep opgeleverd, terug te zien in een indrukwekkende documentaire. De Wereldwinkel, The Melting Shop, Terre des Hommes, Rechtstreex, Simon Lévelt, Chocoladeatelier PUUR en Louloúdi presenteerden eerlijke producten, en droegen zo verder bij aan het bewustwordingsproces. De middag werd samengevat in spoken word door de Droominee.

Veelkleurigheid

De Goudse Keti Koti werd georganiseerd door Libertum, het Anti Discriminatie Platform en gemeente Gouda. Het is een eerste nieuwe activiteit als onderdeel van een herdenkingsagenda zoals benoemd in het coalitieakkoord ‘Geef Gouda door'. Wethouder Anna van Popering-Kalkman: "Ik ben blij met de mooie opkomst en belangstelling voor het vieren van Keti Koti in Gouda. ‘Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid' is het centrale thema van Gouda750, met als doel Gouda niet alleen mooier en leuker door te geven, maar vooral ook socialer en inclusiever. In een diverse maatschappij en samenleving moet ruimte zijn voor verschillende momenten van herdenken en vieren.”

Sigfried Janzing, directeur Libertum voegt toe: "Het is van belang om een eerlijk Gouds verhaal te schrijven en dat door te geven, op weg naar 2023 en 150 jaar afschaffing van de Nederlandse slavernij. Keti Koti is de ‘dag der vrijheden' en vandaag laten we zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is."