• Gouda heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders.
• Gouda heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders. Foto: pr

Nieuw college: transparant en open

gouda • Gouda heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders. Tijdens de raadsvergadering van 29 juni zijn de nieuwe wethouders door de gemeenteraad geïnstalleerd.

Er is voor de goede orde niet heel veel nieuws onder de zon in bestuurlijk Gouda. Wethouders Thierry van Vugt (D66), Michel Klijmij-Van der Laan (GroenLinks), Rogier Tetteroo (PvdA) en Michiel Bunnik (CDA) waren al wethouder in het vorige college. Anna van Popering-Kalkman (Christen Unie) neemt het bestuurlijke stokje over van Corine Dijkstra, die na vijf en een half jaar stopt als wethouder. Samen met burgemeester Pieter Verhoeve vormen ze het college van de gemeente Gouda, dat de lopende en komende zaken tot 2026 moet gaan beheren.
Eerder die avond stelde de gemeenteraad het nieuwe bestuursakkoord 'Geef Gouda door' vast. Het college bouwt voort op het werk dat de afgelopen periode is gedaan en plaatst ook nieuwe accenten. Zo gaat de gemeente de komende vier jaar flink investeren in duurzaamheid en groen, cultuur, sport, taal en de bestrijding van laaggeletterdheid. Dat is landelijk en in Gouda een groeiend probleem, met name onder jongeren. Ook gaat de gemeente verder aan de slag met de bestrijding van armoede en schulden, toegankelijke zorg, inclusieve stad en versnelling van de woningbouw.
Het bestuursakkoord is een akkoord op hoofdlijnen. Dat geeft ruimte aan de stad en aan de gemeenteraad om mee te praten en mee te doen. Een belangrijk thema is de bestuurlijke samenwerking met de raad en college, waarbij transparantie en openheid de basis vormen. De roep daarom werd in de afgelopen jaren steeds luider en nu is er een bestuurlijke basis voor gelegd. De eerste hoofdstukken van het akkoord zijn door de gemeenteraad geschreven en al eerder vastgesteld.

Wie meer wil weten over de plannen in het bestuursakkoord, kan via onderstaande website het hele akkoord zien en de film bekijken waarin inwoners samen met de wethouders in gesprek gaan over de belangrijkste onderwerpen uit het bestuursakkoord.

q www.gouda.nl/actueel/nieuw-college-geinstalleerd/