• De ingekleurde stadskaart.
• De ingekleurde stadskaart. Foto: Aangeleverd

Kleurrijke blik op Gouda in zeventiende eeuw

gouda • De stadskaart van Gouda die Johannes Blaeu in 1649 publiceerde is vermoedelijk bij de inwoners van Gouda bekend. De kaart circuleert veelvuldig op het Internet zowel in zwart/wit als ingekleurd.

De ingekleurde versies zijn in de zeventiende eeuw gemaakt door zogeheten Afsetters en kenmerken zich door vlak/getemperd kleurgebruik. Daarnaast zijn de kleuren vaak niet binnen de lijntjes ingevuld maar indicatief met een enkele penseelstreek over een rij bomen of daken ingekleurd. De zwart/wit versie van de stadskaart is in hoge resolutie te downloaden waardoor het mogelijk is om de kaart full colour digitaal in te kleuren. Marcus Laman heeft als moderne Afsetter die taak op zich genomen en presenteert met enige trots het eindresultaat.

De nieuw ingekleurde stadskaart van Gouda 1649 kenmerkt zich in de eerste plaats door het gebruik van heldere kleuren die de leesbaarheid van de kaart aanmerkelijk vergroten. Daarnaast zijn de kleuren heel secuur aangebracht: elke boom en elk huis zijn individueel met de digitale penseel of potlood ingekleurd waardoor de scherpe van elk onderdeel is vergroot. Het vergemakkelijkt de herkenbaarheid en maakt het mogelijk om als het ware door de straten te wandelen.
Laman: "Gouda in de Gouden eeuw laat een rijkdom zien die de stad al veel eerder had opgebouwd. Sinds het verkrijgen van stadsrechten in 1272 (nu 750 jaar geleden) had de stad in de vijftiende en zestiende eeuw veel voorspoed gekend en bereikte in deze tijd haar definitieve omvang. Op de stadskaart van Jacob van Deventer uit 1565 zien we de stad zoals deze ook op de kaart van Blaeu uit 1649 is te zien. De stad breidde zich niet in de Gouden eeuw uit, zoals wel bij steden als Leiden en Amsterdam gebeurde. Toch profiteerde Gouda ook van de Gouden eeuw, getuige de vele in Franse stijl aangelegde tuinen die in een strook rond de stad te zien zijn. De Franse tuinen waren een modeverschijnsel die in de zeventiende eeuw bij de gegoede burgerij heel populair was. De stad zoals we die hier gekleurd zien kreeg ook te maken met de oorlog in het Rampjaar 1672 (nu 350 jaar geleden). Gelegen achter de Oude Hollandse Waterlinie fungeerde Gouda vooral als uitvalsbasis voor de Staatse troepen van Stadhouder Willem III."

Marcus Laman kan de full colour stadskaart Gouda 1649 voor geïnteresseerden laten drukken op posterformaat 50x70cm (print on demand). Voor meer informatie zie www.historischestadskaartenfull
colour.nl.