• Merle de Vries is blij met haar winst.
• Merle de Vries is blij met haar winst. Foto: Aangeleverd

Rood-wit-blauw voor Merle

gouda • Afgelopen zaterdag 11 juni werd -na een onderbreking van twee jaar- in het Overijsselse Nijverdal het NK wielrennen voor de jeugd verreden. 

Op de uitlopers van de Sallandse Heuvelrug was een mooi en pittig parkoers uitgezet. Vanuit de Goudse Ren- en Tour Club (GRTC) Excelsior hadden maar liefst elf jeugdrenners zich gekwalificeerd.

Vroeg starten
De eerste renners stonden om 09.00 uur al aan de start. Sem Manten (categorie 2) en Simon ten Oever (categorie 3) zijn een hele ervaring rijker. Ook de mannen in categorie 6, Noah Epping en Floris Boogaard, en Ties Kruithof in categorie 7, zijn trots op hun deelname aan het NK jeugdwielrennen.

"Het was een uitdagend parkoers met een smerige klim", vond Ties Kruithof, die uitkwam in categorie 7. "Achttien keer die klim omhoog beuken voel je echt wel in je benen. Ik ben trots dat ik de wedstrijd heb uitgereden."

Club op de kaart zetten
De meiden van GRTC Excelsior zetten hun club echt op de kaart.

Merle de Vries en Elin Baliff koersten in categorie 4 om de medailles. Roos en Anne Crone en Hannah van Rijswijk streden om het eremetaal in categorie 5.

Direct weg
Merle de Vries had een uitstekende start en was direct weg in een kopgroep met haar twee grootste concurrenten. Na anderhalve ronden sloten nog twee meiden zich aan bij deze kopgroep.

Het tempo lag hoog en de voorsprong op het peloton nam toe. Enkele renners werden zelfs op een ronde gezet. Na een spectaculaire wedstrijd volgde er een lange sprint naar de meet.

Overmacht
Merle de Vries reed met overmacht over de finish en bracht daarmee het rood-wit-blauw naar Gouda. Elin Baliff, kon de ontsnapping van de nummer 6 uit het peloton niet voorkomen, maar wist wel de sprint van het peloton te winnen en kwam daarmee als zevende over de meet.

Pittige wedstrijd
Na de podium-ceremonie vertelde Merle de Vries: "Het was een pittige wedstrijd en we waren aan elkaar gewaagd. Ik was blij dat ik het parkoers goed had verkend. Het klimmen ging heel erg goed en ik weet dat ik goed kan sprinten. Dus toen we met z’n vijven in de kopgroep reden, had ik er wel vertrouwen in."

"De beker en medaille zijn mooi, maar ik ben het meest blij met de kampioenstrui, waar ik het hele jaar in mag rijden."

Er was niet meer tijd voor een uitgebreider gesprek, want haar vriendinnen, ploeggenoten en trainingsmaatjes uit categorie 5 komen voorbij. De teamgeest bij de jeugd is goed, iedereen wordt luidkeels aangemoedigd. De meiden uit categorie vijf komen in een massasprint over de meet waarbij Anne 6de wordt, Roos 8ste en Hannah 17de. 

GRTC Excelsior heeft zich geweldig goed laten zien op het NK jeugdwielrennen. Dat belooft wat voor de toekomst.