Garro Wiersema en Marlen Visser met het boek over Koosje.
Garro Wiersema en Marlen Visser met het boek over Koosje. Foto: Sandra Zeilstra

Kat in de stad werpt een nieuw licht op (al) uw huisgenoten

'Waarom zijn ze in paniek?'

gouda • Garro Wiersema bracht me op het idee om Kat in de stad uit te brengen.

Ik ben zelf een enorme kattenliefhebber en ik vraag me altijd af wat er in het kopje van zo’n kat omgaat. Sinds twee jaar woon ik in Gouda en daar zie ik bijna elke dag een lapjeskat rondlopen. De ene keer zit ze aan de gracht en de andere keer loopt ze het centrum in. Veel Gouwenaars kennen haar en geven haar, net als ik, in het voorbij lopen een aai. Deze kat werd de inspiratiebron voor mijn verhalen over Koosje.

Koosje wandelt vol verwondering door Gouda en verbaast zich over wat de mensen in de stad allemaal doen en denken. Voorheen woonde ze op de boerderij. Maar daar is ze op een dag weggelopen, verdwaald en in de tuin van een Gouds gezin terecht gekomen.

Omdat Koosje geen chip had - de boer had alleen Koosje en een paar koeien, dus waarom zou hij haar laten chippen - bracht dat gezin haar naar het asiel. Zo kwam ze bij Joost en Kathleen in huis en daar beleeft ze allerlei avonturen. Ik laat Koosje van alles vertellen wat ze ziet en hoort, zo tussen de mensen in de stad. Alledaagse dingen zoals het dieet van haar 'mensen', maar ze heeft ook een mening over problemen zoals die bij The Voice speelden.

Waar maken ze zich druk om?

Koosje krijgt de discussies mee tussen Joost en Kathleen, die in de coronaperiode thuis moeten werken en daar best een beetje moeite mee hebben. Maar ze verbaast zich ook als iedereen in paniek raakt als ze op een dag in een boom klimt. Al die mensen daar beneden, die haar roepen en proberen eruit te halen, ze snapt er niks van. Waar maken ze zich nou toch zo druk om? Ze is tegelijk onschuldig en eigenwijs, net als alle andere katten.

Koosje zit in de boom en snapt niet waarom iedereen in paniek is

Leuke recensie

Ik heb mijn hele leven katten gehad en ik weet dus dat je als mens altijd probeert in te vullen wat een kat denkt. De leukste recensie die ik tot nu toe heb gekregen, kwam van een mevrouw die schreef: 'Ik heb mijn hele leven gedacht dat ik wist wat er in een kat omging. Maar nu ik jouw verhalen lees, weet ik het opeens echt!' Die mevrouw is waarschijnlijk ook met heel andere ogen naar mensen gaan kijken, net als ik.

Schrijfdocent en coach

Schrijven van verhalen en boeken is sinds een paar jaar mijn werk. Daarvoor schreef ik ook, maar werkte ik als manager bedrijfsvoering bij een kinderopvangorganisatie. Dat was heel mooi werk, maar schrijven zat toch altijd wel diep. Ik ben naast mijn werk als auteur, zakelijk en commercieel, ook schrijfdocent en schrijfcoach. Ik geef cursussen in Gouda, mijn nieuwe woonplaats, en ik bied ook online cursussen aan. Het leuke aan dat werk van docent en coach is, mensen helpen hun talent te ontwikkelen en ze de kneepjes van creatief schrijven bij te brengen. Ik weet uit ervaring dat een schrijver vaak denkt dat zijn werk helemaal af is, terwijl er dan best nog het een en ander aan kan worden verbeterd. Je moet er gewoon met andere ogen naar kijken en kennis hebben van technieken om je teksten beter te maken. Daar komt bij dat het schrijven van een zakelijke tekst iets anders is dan het schrijven van een boek.

Sinds een paar jaar organiseer ik schrijfvakanties met cursisten. Dat is ongelofelijk leuk! Moet je je voorstellen, dan ben je met een groepje van ongeveer zes personen ergens in Frankrijk en logeer je een week in een kasteel. 's Morgens geef ik dan cursus en 's middags gaan we met z'n allen heerlijk buiten in de tuin zitten schrijven. Dat is te gek. We hebben een ontzettend lieve gastvrouw, die het iedereen zoveel mogelijk naar de zin wil maken. Die warmte, daar genieten we allemaal enorm van. En dan heb je natuurlijk nog het stokbroodje met Frans kaas, een lekker wijntje en de mooie gesprekken die je met elkaar voert. Het is alsof je met familie op stap bent. Ik ga dat zeker weer doen, de volgende schrijfvakantie is in oktober, ook in Frankrijk. Een leuk vooruitzicht.

Maar eerst even genieten van Kat in de stad. Even voor het slapen gaan een verhaaltje en je valt met een glimlach in slaap.