Femke van Munster is trots op de Gouda Cheese Experience én op Gouda.
Femke van Munster is trots op de Gouda Cheese Experience én op Gouda. Foto: Sandra Zeilstra

Gouda Cheese Experience ook leuk voor de 'buren'

De hele wereld kent 'Gouda'

gouda • Oké, er is nooit een kaas in Gouda gemaakt. En behalve in Nederland kan niemand op de wereld de naam goed uitspreken. Maar Gouda kaas is hot en bij de Gouda Cheese Experience willen ze dat weten. In het gele pand aan de Agnietenstraat 21 loop je als leek binnen en stapt als kenner van Gouda kaas weer naar buiten. Geweldig voor toeristen én voor de buren. Want wees eerlijk: wat weet jij nou eigenlijk van Gouda kaas?

De jonge vader van zo te zien Aziatische komaf staat verwonderd te kijken naar het pakje kaaskoekjes in zijn hand. 'We don't see things like this back in the States', lacht hij bijna verontschuldigend. Hij blijkt in Los Angeles te wonen en is op zijn korte tour door Nederland met het gezin in Gouda beland. "Zeker, we kopen weleens Gouda als we thuis zijn", zegt hij, terwijl de kleine meid in de buggy met grote ogen naar de voor haar enorme kartonnen Ralfie kijkt, de stripversie van Ralf Tol, die mede aan de wieg stond van de Gouda Cheese Experience, maar helaas veel te vroeg is overleden om het te zien bloeien. Hij is als blijk van waardering de digitale gastheer geworden, die iedere bezoeker vrolijk en enthousiast rondleidt en alle geheimen van Gouda kaas leert kennen. Ook de meneer uit Amerika, die net met zijn vrouw en kind de tour heeft gedaan. Zoals het een goed inwoner van het verre land betaamt, klinkt in zijn reactie erop nogal eens de term amazing door. "Nooit geweten dat er zoveel historie achter jullie kaas zat", zegt hij. Om dan op aandringen van zijn vrouw mee naar buiten te gaan; de volgende korte stop op de Dutch Tour moet worden gehaald...

Trots op Gouda

Femke van Munster, mede-eigenaresse van Gouda Cheese Experience, ziet het allemaal glimlachend aan. Ze heeft toeristen in huis gehad uit alle uithoeken van de planeet. "De meeste van die mensen weten wel dat er Gouda kaas bestaat, maar ze hebben geen idee dat Gouda ook echt een stad is. Het merk is wereldberoemd en daar komen ze voor. Dat er dan ook nog zo'n prachtige stad bij hoort die ze kunnen bezichtigen, is vaak een hele leuke verrassing."

Femke heeft zelf geen 'kaasachtergrond'. Ze groeide op in het Brabantse Cuijk, verhuisde via via naar Gouda en werkte daar ooit mee in de bloemenzaak van haar moeder: De Illusie. "Mijn moeder deed evenementen, bruiloften, leverde aan het koningshuis. Dat gebeurde allemaal vanuit de winkel in de Zeugstraat en later op de Tiendeweg. Gouda kwam in die tijd heel erg negatief in het nieuws door de Marokkanen-problematiek. Dat was allemaal totaal uit zijn verband gerukt, maar we merkten wel een mindere loop naar de stad. Mensen lieten Gouda er een beetje links door liggen. Hartstikke jammer, vond mijn moeder. Ze heeft toen bedacht om de Goudse Glazen uit te lichten en ook die grote lampenkappen met details van die Goudse Glazen te laten maken. Ze raakte helemaal geobsedeerd door het promoten van Gouda. Kazen boven de straten, plantenbakken, verschillende evenementen. Ze wilde gewoon heel graag dat Gouwenaars weer trots werden op hun stad. Ik heb daar wel iets van meegekregen."

Interactief museum

'Alle toeristen kennen Gouda kaas, maar ze hebben geen idee dat Gouda een stad is'

Wat heet. Toen de kans zich voordeed, liet Femke samen met Mia Schaap en Ronald Boom haar oog vallen op de oude bioscoop met de gele muren. Ze wilden er een ode brengen aan Gouda kaas. Een plek inrichten waar iedereen, toerist en Gouwenaar, alle ins en outs van dat prachtige exportproduct kon oppikken: Gouda Cheese Experience. "Na veel gesprekken en voorbereidingen zouden we op 21 maart 2020 open gaan", herinnert Femke zich nog goed. "Maar een paar dagen daarvoor kwam Rutte... We hebben dus een moeilijke start gehad, want niemand wist wat er ging gebeuren en de toeristen bleven weg. Maar nu draaien we weer en de reacties zijn altijd heel leuk. Mensen hebben vaak geen idee wat er achter een merk als Gouda kaas steekt. Wij laten hen dat door Ralfie graag uitleggen."

De Gouda Cheese Experience is een winkel annex interactief museum. De bezoeker wordt op een super eigentijdse manier door de historie van het kaasmaken geleid. Met foto's, films, een quiz, een virtuele melkwagen en natuurlijk een loeiende koe, de basis van het succes. De tour duurt een uurtje en staat garant voor nog heel wat verhalen aan de keukentafel, als de bezoeker weer terug is in pakweg Australië, Denemarken of Duitsland. Of gewoon in Gouda zelf. Want Gouda kaas mag dan vooral een exportproduct zijn, ook thuis in Gouda zou je er alles over moeten willen weten. Pak die kans!

q www.goudacheese-experience.com