De Drukkerswerkplaats houdt de boekdrukkunst in ere. Al tien jaar lang.
De Drukkerswerkplaats houdt de boekdrukkunst in ere. Al tien jaar lang. foto; Remco van Gastel

Drukkerswerkplaats viert feestje

gouda • De Drukkerswerkplaats viert feest. In november bestaat de stichting tien jaar.

Dat wordt gevierd met een aantal bijzondere uitgaven, waarvan de opvallendste afgelopen week verscheen: de dichtbundel ‘De snoek en de kat’ van Jan Graafland. Volgens graficus Peterpaul Kloosterman kwam hierin alles samen wat de Drukkerswerkplaats te bieden heeft. “We hebben er negen maanden aan gewerkt, iedereen was erbij betrokken, alle stadia hebben we doorlopen. Dat zie je er ook aan af, het is een prachtig doorwrocht werk geworden.”
Jan Graafland volgde al die maanden het proces. “Over alles werd goed nagedacht; de teksten, de kleur van de afbeeldingen, het type papier. Voor het vinden van het juiste lettertype zijn ze zelfs naar Brussel gereden. Kwamen ze terug met een kofferbak vol loden letters.” Over die letters is Peterpaul nog altijd erg te spreken. “Het is een hele zakelijke, sterke letter. Dat moet ook wel, de tekst en de tekeningen in het boek zijn ook krachtig, daar past geen ielige letter bij.”

De dichtbundel is gedrukt in een oplage van 500 stuks, veel meer dan de Drukkerswerkplaats gewend is. Met daarin zeven afbeeldingen van Jan van Lokhorst en een gekleurde omslag, vormde het een flinke uitdaging voor de ambachtelijke drukkers. Volgens Hans Kristian Ploos van Amstel, voorzitter van de Drukkerswerkplaats, was dat alleen mogelijk door de ervaring die de medewerkers hebben opgebouwd. “We hebben een trouwe groep drukkers, zetters en kunstenaars die hier al jarenlang hebben kunnen leren en experimenteren. En het is een totaal Gouds product geworden, want het is ook gebonden in de stad.” Ook de gedichten zijn het resultaat van een lang proces. Jan: “Sommige gedichten heb ik ruim tien jaar geleden geschreven, maar er is nog vaak aan geschaafd. Wat je ziet is pure eenvoud, zonder overbodige details. Alles is afgepeld tot eenvoud, ook de tekeningen en de vormgeving. Alles moet kloppen.” Het ambacht van de heren is te bewonderen op de eerste verdieping van de Chocoladefabriek. Het boek 'ligt' in de webwinkel.

Remco van Gastel

q www.drukkerswerkplaats.nl/winkel