Bij Vishandel Vrolijk aan de Lange Tiendeweg wordt veel anders, als Kees en Marjolein (derde en tweede van rechts) afscheid nemen.
Bij Vishandel Vrolijk aan de Lange Tiendeweg wordt veel anders, als Kees en Marjolein (derde en tweede van rechts) afscheid nemen. Foto: Sandra Zeilstra

Kees en Marjolein 'uitgevist'

gouda • Kees en Marjolein Vrolijk zeggen de vishandel vaarwel. Zaterdag 11 juni is de laatste dag dat Gouda bij het stel een harinkie kan happen. De zaak gaat door, maar voor Kees en Marjolein zit het er daarna op. "Dat zal best een momentje worden."

Vis. Het beestje zwemt bij Kees Vrolijk als het ware door zijn aderen. Hij is niet voor niets geboren en getogen op Scheveningen, want zo zeggen ze dat daar, aan de Noordzee bij Den Haag. "Ik stond al als jongen van twaalf in een viswinkel te werken", zegt Kees, terwijl hij lachend toeziet hoe een vaste klant een haring met uitjes naar binnen laat glijden. "Dat is nu dus al 45 jaar geleden. Het werd tijd om eens iets anders te gaan doen."

Hollandsche Nieuwe

Kees en Marjolein hebben iets neergezet in Gouda. Zeker de laatste 22 jaar, waarin het stel heel wat zeefruit over de toonbank zag gaan. Bij het opzetten van hun winkel werden Kees en Marjolein een stevig handje geholpen door de wederzijdse ouders. Die van Kees waren vismensen in hart en nieren. "Mijn schoonmoeder stond altijd met veel plezier achter de haringkar om Hollandsche Nieuwe te verkopen", zegt Marjolein. "Mijn ouders hebben jarenlang op onze kinderen Isabelle en Frederique gepast, als wij druk waren in de winkel. Frederique is drie maanden na de opening geboren. De nieuwe haring gaat trouwens op woensdag 15 juni in de verkoop. Maar daar zijn Kees en ik dan niet meer bij. Dat wordt wennen."

Wat heet. Het wordt, romantisch gezegd, aan de Lange Tiendeweg nooit meer als vanouds. Want behalve dat Kees en Marjolein al die jaren uitstekende kwaliteit vis en zeevruchten hebben verkocht, waren ze ook een plek om even lekker bij te kletsen, tussen het happen van haring met of zonder uitjes door. "We hebben met onze klanten altijd een leuke tijd gehad", zegt het stel. "Dat zullen we best gaan missen. Maar de zaak gaat verder met bestaande medewerkers Heidi, Robert, Natasja en Thijs. Jurian de Graaf en Sjaak van der Spek zijn de nieuwe eigenaars, ze hebben nu Vishandel Groene Hart. Jurian en Sjaak hebben bij ons gewerkt. We zijn ontzettend trots dat zij nu de zaak overnemen. Met dezelfde toewijding, energie en enthousiasme, dat weet ik zeker."

Vishandel Groene Hart is te vinden in Winkelcentrum Bloemendaal. Daar namen Jurian van de Graaf en Sjaak van der Spek de zaak in 2020 over en veranderden de naam per 1 juli 2020. De heren hebben hun sporen in de wereld van de vishandel en visserij verdiend. Van beroepsvisserij tot groothandel tot winkel tot koken. Alle facetten van de keten van zee tot bord hebben zij doorlopen. Een mooi stuk vis, een goed advies, het is standaard kost. Vanaf dinsdag dus ook in de winkel aan de Lange Tiendeweg. "Wij zetten kwaliteit en duurzaamheid voorop in alles wat we doen", zeggen de heren. "Bij inkoop wordt gelet op verschillende keurmerken zoals MSC, ASC, Dolphin Safe en Pole & Line. En we vinden vernieuwing van ons assortiment erg belangrijk. Natuurlijk hebben we een standaard aanbod van producten, maar we proberen te zorgen voor diversiteit met meerdere vissoorten en producten. Wij zeggen altijd: 'Als u iets mist in ons aanbod, zeg het dan, dan kunnen wij regelen dat het er komt'. Dat maakt het werken in een vishandel uitdagend en leuk."

'We nemen afscheid van onze klanten met een hapje en een drankje'

Hapje en drankje

Intussen is het aftellen naar zaterdag 11 juni begonnen. Het is een dubbel gevoel. Kees en Marjolein: "Het wordt de laatste dag in de winkel en dat zal af en toe moeilijk zijn. Maar we hebben hier prachtige jaren gehad, met de klanten en de mooie producten. Dat gaan we zaterdag vieren met een hapje en een drankje. Nog een keer onze klanten helpen en dan is het afgelopen."

Voor Kees betekent het einde van zijn werk voor Vishandel Vrolijk ook meteen een abrupte loopbaanswitch. Hij is niet van plan om op de bank te gaan zitten, met de voeten op de salontafel. "Dat kan ik niet. Ik ga in de transportsector werken. Even helemaal iets anders. Zien hoe dat bevalt."