Gouwenaar Sjaak de Keijzer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Gouwenaar Sjaak de Keijzer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Sandra Zeilstra

Sjaak de Keijzer krijgt koninklijk lintje

gouda • Gouwenaar Sjaak de Keijzer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de onderscheiding tijdens de afsluiting van de Waterconferentie uit handen van burgemeester Verhoeve. Sjaak de Keijzer stopt na 21 jaar bij het Gouds Watergilde.

Sjaak de Keijzer was sinds 2001 medeoprichter en vrijwilliger bij het Gouds Watergilde, een werkgroep van de Historische Vereniging ‘Die Goude' die het historische water in en rond Gouda in de oorspronkelijke staat wil herstellen en behouden. Als lid van het Watergilde was De Keijzer de drijvende kracht achter de organisatie van de Waterconferenties. Ook initieerde hij het Blauwe Boekje over de geschiedenis van Gouda met concrete voorstellen om Gouda als waterstad te herstellen. Vanuit het Gouds Watergilde bedacht hij sinds 2010 studieopdrachten voor studenten van de opleiding Landscape and Environment aan de Hogeschool In Holland in Delft. Daarnaast is Sjaak de Keijzer lid van het Sluiswachtersgilde waarmee hij regelmatig in actie komt met demonstraties voor de werking van de Donkere Sluis. Maar hij zet zich op meer gebieden in voor Gouda. Hij heeft binnen de cursus Goudologie de lessen ‘Gouda buiten de singels' en ‘Gouda en het water' verzorgd en cursisten begeleid. Ook was hij mede redacteur van het 4-delige straatnamenboek ‘Stad van de Gouwenaars'.

Kegelclub STIK

Verder is Sjaak de Keijzer vrijwilliger bij Open Monumentendag Gouda, als vrijwillig verkeersregelaar actief voor Goudasfalt, secretaris van de Kegelclub STIK en vrijwilliger bij de Reeuwijkse Vereniging van Watereigenaren en Rechthebbende gebruikers. In het verleden was medeoprichter van het Gouds Regionaal Architectuur Platform. Daarvoor organiseerde hij architectuurcafés, tentoonstellingen en symposia. Als lid van de bouwcommissie van Waterscouting Sint Willibrordus heeft hij bijgedragen aan de bouw van het clubhuis.
Lid in de Orde van Oranje- Nassau. De Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor deze onderscheiding komen personen in aanmerking die zich bijzonder inzetten voor de samenleving. Denk aan vrijwilligers die zich jarenlang inzetten voor jongeren, milieu, (mantel)zorg, sport, buurtverenigingen of vluchtelingen. Ook mensen die zich in hun werk onderscheiden kunnen worden benoemd in deze orde.