Buren die elkaar opzoeken, werken aan betere buurt.
Buren die elkaar opzoeken, werken aan betere buurt. Foto: pr

Oranjefonds steunt ontmoeting in de buurt

Algemeen

GOUDA • Het Oranje Fonds ziet dat er grote behoefte is aan ontmoeting en verbinding in buurten na twee jaar van lockdowns en afstand houden. Dit blijkt uit een rondgang onder diverse buurtinitiatieven.

Daarom stelt het Fonds onder de noemer Reuring in de Buurt een bedrag van 600.000 euro beschikbaar voor buurtorganisaties die dit mogelijk willen maken. De steun is bedoeld voor het organiseren van buurtevenementen die buurtgenoten met elkaar verbinden. Organisaties kunnen een aanvraag doen bij het Oranje Fonds via de website.

Contact tussen buren

“In de afgelopen coronaperiode is elkaar ontmoeten niet vanzelfsprekend geweest”, weet Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds. “Buurthuizen, verenigingen en andere buurtorganisaties konden geen activiteiten organiseren zoals zij gewend waren. Hierdoor is het contact tussen hen en buurtbewoners verwaterd. En dat geldt ook voor het contact tussen buren onderling. Ook hebben veel buurtorganisaties het financieel moeilijk, omdat zij in de afgelopen twee jaar weinig inkomsten hebben kunnen genereren. We zien door de aanvragen die wij binnenkrijgen en projecten die wij spreken dat er grote behoefte is aan evenementen waarbij buurtgenoten elkaar weer kunnen ontmoeten. Wij vinden dat heel belangrijk.”

Subsidie aanvragen kan hier.