Een Vrienden van-cheque voor sloeproeivereniging Dikkertje.
Een Vrienden van-cheque voor sloeproeivereniging Dikkertje. Foto: PR

Oproep ‘De Vrienden van...’ scoort

Algemeen

KRIMPEN A/D LEK • Tien Krimpenerwaardse stichtingen en verenigingen mogen rekenen op support van ‘De Vrienden van...’

Een maand geleden deed Stichting ‘de Vrienden van....’ een oproep aan stichtingen en verenigingen uit de Krimpenerwaard om lokale projecten, die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken, aan te melden. Het leverde tien aanvragen op waar ‘De Vrienden van...’ zijn medewerking aan gaat verlenen.

Snel schakelen
“Een mooie respons”, zegt Peter Verhage namens ‘De Vrienden van...’, een groep van vijftien vrienden die zich samen inzetten om andere mensen te helpen of net dat duwtje in de goede richting te geven. “Soms gaat het om grote projecten, dan weer om iets relatief kleins,” vertelt Arthur Bouw, één van de ‘Vrienden’. “Zo zetten we ons onder meer in voor Stichting Blije Gift in Krimpen aan de Lek, Stichting Fair Chance en het Sophia Kinderziekenhuis en tal van kleinere organisaties.” ‘De Vrienden van…’ kenmerkt zich door de onderlinge vriendschap, een breed gezamenlijk netwerk en het vermogen om snel te schakelen en langs korte lijnen besluiten te nemen.

De recente oproep aan verenigingen en stichtingen leverde een zeer divers aanvragenpalet op. Zo vroeg Stichting Fier, een landelijk opererende GGZ organisatie die zorg en veiligheid biedt aan slachtoffers van geweld om het meefinancieren van een tipi tent en vroeg Youri, een lichamelijk en verstandelijk beperkte jongen uit Krimpen aan den IJssel, om de aanschaf van een ‘twinny-fiets’ mogelijk te maken. Ook supporten ‘De Vrienden van...’ een evenement van een sinds kort ook in de Krimpenerwaard actief platform voor mensen met een beperking en hun mantelzorgers. 

Fietsen
“Verder kregen we een verzoek of we de koffie en thee willen financieren voor bezoekers aan de atoombunker bij de Algerabrug”, geeft Peter Verhage nog een voorbeeld. “Leuk is ook het verzoek van handbalvereniging De Treffers voor het beschikbaar stellen van prijzen voor hun bingo. Gaan we doen! En er kwam een vrijwilligster van Vluchtelingenwerk met de vraag of we de aanschaf van een fiets voor twee Syrische meisjes, die haar vaak helpen met activiteiten, mogelijk konden maken. We hebben vervolgens contact opgenomen met Bike Totaal in Krimpen aan den IJssel en het is dik voor elkaar gekomen - we hebben zelfs twee fietsen geregeld. Daarnaast doen we een donatie aan team Henry’s Heroes/Klimmen tegen MS van Henry van Dijk en Arnoud van Gent. Ook ondersteunen we het onderhoud van sloepen voor sloeproeivereniging Dikkertje. En uiteraard zijn donaties van derden ook welkom. We hebben daarom op onze website de projecten vermeld. Kijk daarvoor op www.devriendenvan.nl Hou ook onze Facebook-pagina in de gaten. Daar komen de aanvragen voor ondersteuning ook voorbij binnenkort!”

Jan Timmer