Jos van der Biezen met een werk van Suzanne Heinz
Jos van der Biezen met een werk van Suzanne Heinz Foto: Marianka Peters

Garenspinnerij: expositie met Amerikaanse gast

Algemeen

GOUDA • AnderhaIf jaar is hij ermee bezig geweest en nu is het Jos van der Biezen gelukt om een expositie van de populaire fotograaf Suzanne Heintz naar Gouda te halen. Dinsdag 7 juni is de opening in de Garenspinnerij.

“Ik heb een documentaire gezien op NPO over Suzanne Heintz, een Amerikaanse fotograaf en kunstenaar en wat zij doet,” vertelt Jos enthousiast. ‘’Zij gaat met twee etalagepoppen over de hele wereld en maakt foto´s van zichzelf met die etalagepoppen. Hiermee probeert zij te voldoen aan de verwachtingen van haar ouders. Tegen die ´huisje, boompje, beestje´ cultuur verzet zij zich op een hee[ kunstzinnige manier.”

Het is de eerste keer dat haar werk buiten Amerika te zien is, dus een primeur voor Gouda. “Suzanne heeft 10 werken naar mij toe gestuurd maar dat is natuurlijk een beetje weinig voor een expositie. Dus heb ik fotograaf Bram Tackenberg erbij gevraagd en die vond dat heel leuk. Dus we maken een gezamenlijke expositie, Suzanne Heinz, Bram Tackenberg en ik. Bram doet mee om de gelijkwaardigheid aan te geven en ik mag voor de symboliek meedoen.”

Op dinsdag 7 juni om 20.00 uur is de opening in  Cultuurhuis Garenspinnerij door Femke Haykema van Museum Gouda. Eigenlijk was het de bedoeling om 8 maart te openen op de wereld vrouwendag. Het thema is eigenlijk ´vrouw, familie, gezin´. Door corona is 8 maart niet gehaald en is de zaak vooruitgeschoven.

Tot 4 juli hebben we de expositie en daar ben ik wel heel blij mee. Het thema is Voetnoot om niet alleen de belangrijke zaken maar ook de schijnbaar onbelangrijke zaken in de geschiedenis te belichten. Suzanne komt zelf ook over uit New York. Een hele klus om het allemaal te organiseren maar ontzettend leuk om te doen.”

Jos vertelt me wat er allemaal bij komt kijken, want overal waar Suzanne kwam moesten de nodige vergunningen worden geregeld en lastig met vervoer, met die poppen het vliegtuig in. Het verbaasde hem want hij dacht: waarom zet je die poppen niet gewoon in een studio neer en ga je met fotoshop aan de gang.

Dan kom je ook over de hele wereld. Maar goed, door dat hele gedoe heeft ze natuurlijk wel naam gemaakt. Maar je kunt je voorstellen, deze werken en Bram met zijn woonkamer project zoals hij hier en in Heerlerheide heeft gemaakt.

Marianka Peters