Kinderen hebben de toekomst, ook in Gouda.
Kinderen hebben de toekomst, ook in Gouda. Foto: pr

Expositie geeft Gouda door aan jeugd

gouda • Groepen 5, 6 en 7 van de Goudse basisscholen bezoeken in mei en juni de expo GOUDA MAAKT. De kinderen gaan op de expo aan de slag met opdrachten en leren zo over de Goudse maakindustrie van vroeger, nu en later en over producten die in Gouda gemaakt werden en worden.

Ook gaan ze zelf iets maken wat ze mee naar huis nemen en kunnen ze een boodschap achterlaten voor andere bezoekers van de tentoonstelling. Zo geeft GOUDA MAAKT, in samenwerking met de Brede School, een stukje Goudse geschiedenis door.

Verbinding

De leerlingen komen buiten de reguliere openingstijden, op de maandagen en dinsdagen als de expo niet open is voor publiek. De schoolbezoeken passen bij de doelstelling van expo GOUDA MAAKT om Gouda te verbinden: Gouwenaren met elkaar, jong met oud en bedrijven met werknemers van de toekomst. Met een speciaal ontwikkeld lespakket gaan de leerlingen op ontdekkingstocht door de Goudse maakindustrie van vroeger, nu en later. Zo maken ze op een leuke manier kennis met verhalen uit hun eigen stad.

Geef Gouda door

Expo GOUDA MAAKT is leuk voor jong en oud. De tentoonstelling over de industrie in Gouda sinds 1850, geeft info over zes industrietakken die voor Gouda belangrijk zijn (geweest). Dat zijn Oliën & Vetten, Keramiek, Textiel & Garen, Transport, Levensmiddelen en Bouw & Machines. Wat maakten we vroeger in Gouda en nu (vaak) niet meer? Wie deden het werk? Mannen en vrouwen, maar vaak ook veel kinderen. Daarnaast is er aandacht voor toekomstige ontwikkelingen en zijn er innovaties te zien. Wat kunnen die betekenen voor de scholieren en jongeren van nu? Expo GOUDA MAAKT kijkt verder.

Altijd iets voor kinderen

Ook als kinderen niet met hun schoolklas kunnen komen, zijn ze van harte welkom met ouders, opa en oma of andere volwassenen. Er is altijd iets te doen of te maken voor kinderen, zoals het elektrospel, touwen knopen, een kaartje schrijven of iets versieren. En er zijn leuke, speciale materialen te zien zoals flexibel keramiek en Ser-Vies in de meimaand. Expo GOUDA MAAKT is tot en met 25 september geopend op woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur in de Zeepfabriek bij Croda, Buurtje 9. Een aanrader.

q  www.expogoudamaakt.nl