donderdag 19 mei

Hopbierrevolutie in 14e eeuw
De Historische Vereniging Haastrecht organiseert op donderdag 19 mei om 20.00 uur in ’t Raedthuys Haastrecht een lezing over de hopbierrevolutie van de 14e eeuw en de veranderingen tussen Gouwe en Lek. In de 14e eeuw werd voor het eerst in Nederland bier met hop bereid. De lezing gaat over de bloeitijd van de Nederlandse bierindustrie van de 14e tot 16e eeuw. Bij de lezing kun je een slok nemen van middeleeuws hoppenbier – de oudste Nederlandse biersoort met hop – zodat je de geschiedenis letterlijk kunt proeven. Er is maar een beperkt aantal plaatsen, dus meld u snel aan!! Voor meer informatie: www.historischevereniginghaastrecht.nl

vrijdag 20 mei

Voorjaar Toonkunst Plus
Nu kunnen we weer genieten van een concert van Toonkunst Plus Gouda, op vrijdag 20 mei om 20.00 uur in de H. Josephkerk, Aalberseplein 2 in Gouda. Het programma heeft een gevarieerd karakter: Messe Brève van Charles Gounod, liederen van J.Brahms, J. Rheinberger, G. Rossini, C. Saint Saëns, het Panis angelicus van César Franck en Drei geistliche Lieder van Felix Mendelssohn. Leo Rijkaart dirigeert het koor, Martin van Broekhoven en Margriet den Hartog spelen piano en orgel, soliste is mezzo-sopraan Ruth Willemse. Toegangskaarten: info@toonkunstplusgouda.nl en aan de kerk voor het concert en kosten 15 euro, incl. programmaboekje.

zaterdag 21 mei

Concert GSO
Op zaterdag 21 mei geeft het Gouds Symfonie Orkest een concert in de Veste. We spelen stukken van Dittersdorff, Resphigi en Haydn. U bent van harte welkom! Toegangskaarten inclusief drankje na afloop zijn verkrijgbaar aan de zaal en via www.gouds-symfonieorkest.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

77 jaar Vrijheid
Muziekvereniging Concordia organiseert samen met koor Vita Nova een bevrijdingsconcert voor 77 jaar vrijheid. Het harmonieorkest en leerlingenorkest voeren onder meer muziek van Vera Lynn uit. Het belooft een afwisselende avond te worden. De avond vindt plaats in de Hervormde kerk in Haastrecht. De toegang is gratis. Er zal een fooienpot bij de uitgang staan.

zondag 22 mei

StoryTrail stadswandeling Gouda
Een avontuurlijke wandeling door het Gouda van de Middeleeuwen, met een fantastische verhalenverteller. Meer info en reserveren: www.StoryTrail.nl/stadswandeling/gouda. Reserveer nu met kortingscode STORYTRAIL-337WPT en betaal slechts € 15,50 per persoon (kind: € 9,79).

maandag 23 mei

Lezing P.H.A.M. Abels
Op 23 mei zal de bekende Goudse stadshistoricus Paul Abels een lezing verzorgen bij Historische Vereniging die Goude in Sociëteit Concordia op de Westhaven 27, om 20.00 uur. Onder de titel 'Gouda zoekt ruimte', zal Abels in gaan op de religieuze, politieke, economische en ruimtelijke ontwikkelingen van de stad gedurende de zestiende en zeventiende eeuw. In het bijzonder zal hij stil staan bij de overgang van Gouda naar de zijde van prins Willem van Oranjeen de motieven voor deze gewaagde keuze voor de Opstand.

woensdag 25 mei

Concert Gregorian Grace
Gregorian Grace | Arte Chorale - overweldigende gezangen, als van een andere wereld! Met veel gratie, bijna eerbiedig, celebreert het negenkoppige meesterlijke ensemble uit Polen bestaande uit gerenommeerde zangers en artiesten met jarenlange concertervaring en gekleed in eenvoudige monnikengewaden, het gregoriaans. Traditionele gezangen worden na de pauze gevolgd door gregoriaans geïnterpreteerde wereldhits zoals Leonard Cohen’s Hallelujah, en Sound of Silence van Simon&Garfunkel. Kaarten te bestellen via www.gregorian-grace.nl

zaterdag 28 mei

Esdoorndag
Tuinpad Rijn Bij Plantentuin Esveld staat de Esdoorn eigenlijk altijd centraal. De Esdoorn is misschien wel de reden van ons bestaan. Les pieces de la resistance zou je kunnen zeggen. Op 28 mei staan de Esdoorns nog meer in de picture dan normaal. Dan is namelijk de Esdoorn dag. Natuurlijk is de datum niet voor niets gekozen. In mei zijn de Acers op zijn mooist. Prachtig uitgelopen takken met heerlijke verse bladeren. Een lust voor het oog. De Esdoorn tuin heeft zijn winterse grauwheid van zich af geschud. Het voorjaar doet de planten zich in volle glorie vertonen. Het is feest in de tuin. Het Arboretum is natuurlijk open voor een vrije wandeling. Ook op een aantal andere plaatsen kunt u de Acers van dichtbij bewonderen. U kunt vragen stellen over hoe u het beste kunt omgaan met deze prachtige bomen. Bomen? Bomen ja. In Boskoop is bijna alles wat groeit een boom. Een wat eigenaardige afwijking in het Nederlands taalgebruik. De Acers kunnen een dwerggroeiend plantje zijn, een kleine struik. Twee keer zal er een rondleiding worden gegeven. Om 11.00 uur en om 14.00 uur. Vanaf 09.00 uur staan we klaar om u, onze gewaardeerde gasten, te ontvangen.