Alex Olieman rent het Pieterpad voor het Kinderfonds.
Alex Olieman rent het Pieterpad voor het Kinderfonds. Foto: pr

Alex kijkt niet op een kilometertje

GOUDA • Het Pieterpad (498 kilometer) hardlopen? Met Hemelvaart (26 tot en met 29 mei) gaat Gouwenaar Alex Olieman (51) dit doen in een poging om de snelste ooit te zijn op het Pieterpad. Hardlopend. Non-stop.

Het record staat nu op naam van Addie van der Vleuten in een tijd van 78 uur, 10 minuten en 0 seconden. De klok begint te lopen als je in Pieterburen start en de klok stopt pas als je op de Pietersberg bent. Je bent verder vrij om in te delen hoe jij het wil. Wil je slapen? Dat kan. Wil je ontbijten bij de bakker? Dat mag. Neem je de pont bij Millingen? Goed plan. Maar het hoeft allemaal niet. Maar de klok loopt altijd door.

Kinderfonds

Alex Olieman loopt voor een goed doel: het Kinderfonds. Dit is een fonds voor kinderen die in Nederland in armoede leven om hen bijvoorbeeld ook eens een keertje een verjaardagsfeestje te gunnen, of voor een fietsje of een eigen bedje bijvoorbeeld. Of een Winterjas, een dagje uit, een leesboek.

Pieterpad

Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand wandelroute van Nederland. Het pad voert je van Pieterburen aan de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie. Wie niet alleen met de voeten wandelt, maar ook met hart en ziel, zal merken hoeveel er onderweg valt te zien en te beleven. Diverse soorten landschappen worden doorkruist: de rijke Groninger klei, de Drentse zandgronden, de Sallandse Heuvelrug, de lommerrijke Achterhoek, het Montferland en tenslotte het langgerekte, gevarieerde Limburg. Ieder gebied heeft zijn eigen karakteristiek, zijn samenspel van boerderijtypen, dorpsuitleg, cultuurlandschap, industrie e.d. Het Pieterpad gebruikt zoveel mogelijk de kleinere (onverharde) wegen en paden.

26 etappes

Iedereen kan het pad lopen. Er is geen bijzondere wandelconditie voor nodig. De route is verdeeld in 26 etappes die gemiddeld tussen de 15 en 22 kilometer lang zijn en die beginnen en eindigen op plaatsen die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Ook vind je daar mogelijkheden voor overnachting. Als je liever kortere of langere afstanden loopt, dan maak je gewoon je eigen indeling.

q  www.kinderfonds.nl