Flitsbezorger Flink in de wachtkamer

gouda • Er komt voorlopig geen vestiging van flitsbezorger Flink in Gouda. Die wil zich sinds februari vestigen aan de Nieuwehaven 197, maar daar heeft de rechter een stokje voor gestoken. Hij vindt de plannen van Flink in strijd met het bestemmingsplan en onderschrijft de dwangsom die de gemeente aan Flink in het vooruitzicht heeft gesteld.

In de procedure die op de activiteiten van Flink volgde, deed de voorzieningenrechter uitspraak. Hij is van oordeel dat het belang van de flitsbezorger financieel van aard is, waardoor er geen sprake is van een spoedeisend belang. Naast een oordeel over het spoedeisend belang heeft de rechter eveneens een voorlopig rechtmatigheidsoordeel gegeven over de preventieve last onder dwangsom. Naar het oordeel van de rechter valt de exploitatie van flitsbezorging niet onder de definitie van detailhandel. Een 'darkstore' aan de Nieuwehaven 197 is daarmee officieel in strijd met het bestemmingsplan 'Binnenstad West'. Het aangekondigde pick-up point verandert dit oordeel van de rechter niet.

Beroep

Flitsbezorger Flink beargumenteerde eveneens dat het voorbereidingsbesluit onrechtmatig was op basis van de Dienstenrichtlijn. Dit is een EU-wetgeving die ervoor zorgt dat dienstverleners in de EU zich onbelemmerd in een andere lidstaat kunnen vestigen. De voorzieningenrechter is vindt dat ondanks dit argument het voorbereidingsbesluit noodzakelijk en onevenredig. Hij geeft hiermee dus aan dat het voorlopige oordeel dat de preventieve last (op basis van het voorbereidingsbesluit) rechtmatig is. Daarmee is de gemeente Gouda op elk inhoudelijk punt in het gelijk gesteld en blijft de preventieve last onder dwangsom voorlopig in stand.

Welwillend

Flink heeft, los van de VoVo-procedure (voorlopige voorziening aanvraag) op 2 maart bezwaar gemaakt tegen het handhavingsbesluit van de ODMH. Het bezwaar loopt op dit moment nog. De hoorzitting bij de commissie vond plaats op 7 april en het advies wordt zes weken na de hoorzitting verwacht. Tot die tijd blijft de preventieve last van kracht. De bezwaarschriftencommissie is inhoudelijk niet gebonden aan het oordeel van de voorzieningenrechter. Overigens is de gemeente Gouda n iet van plan de vestiging van Flink definitief af te wijzen. Bij het eerste gesprek met de directie van Flink liet de gemeente weten bereid te zijn een aanvraag voor de vestiging van een darkstore/flitsbezorger die ruimtelijk wél aanvaardbaar wordt geacht welwillend te behandelen. Het is uiteraard aan Flink om een dergelijk verzoek in te dienen. Binnenkort vindt een overleg met Flink plaats waarin deze bereidheid opnieuw wordt bevestigd. In dat kader is de gemeente bezig om beleid op te stellen om te bepalen waar deze darkstores eventueel wel gevestigd mogen worden, en aan welke (ruimtelijke) criteria moet worden voldaan. Dit wordt opgenomen in een zogenaamd paraplubestemmingsplan ten behoeve van het gehele grondgebied van Gouda. Op dit moment wordt aan dit bestemmingsplan gewerkt. Het ontwerp wordt ter behandeling en vaststelling naar de gemeenteraad gestuurd.