Hopbier en de revolutie in de veertiende eeuw

haastrecht • De Historische Vereniging Haastrecht geeft op donderdag 19 mei om 20.00 uur in ’t Raedthuys Haastrecht een lezing over de hopbierrevolutie van de veertiende eeuw en de veranderingen tussen Gouwe en Lek.

In de 14e eeuw werd voor het eerst in Nederland bier met hop bereid. Een revolutie was ontketend, want bierbrouwen werd een ambacht en sommige steden, zoals Gouda, ontwikkelden zich tot de grootste bierproducenten van Europa. Bovendien werd de hopteelt een nieuwe tak van tuinbouw als leverancier van deze industrie.

Proeven

De lezing gaat over de bloeitijd van de Nederlandse bierindustrie van de veertiende tot de zestiende eeuw en de veranderingen die dit in het gebied tussen de Gouwe en de Lek met zich meebracht. Bij de lezing kunnen bezoekers een slok nemen van middeleeuws hoppenbier – de oudste Nederlandse biersoort met hop – zodat ze de geschiedenis letterlijk kunnen proeven.

Boek

Leendert Alberts is docent geschiedenis aan de Hoge School Utrecht en docent biergeschiedenis bij Stichting Bieropleidingen Nederland. Zijn pas bij Prometheus verschenen boek ‘Hop, de eerste bierrevolutie in Nederland’ is deze avond (gesigneerd) verkrijgbaar voor 22,50. De toegang voor deze avond is gratis. U kunt zich per mail aanmelden bij secretarishvh@gmail.com. Er is maar een beperkt aantal plaatsen, dus meld u snel aan.

Overigens is bier veel ouder dan veel mensen denken. Waarschijnlijk al 4500 jaar voor Christus werd in Mesopotamië bier gefabriceerd. Het is daarmee een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis. Er bestaan bierrecepten uit 3900 voor Christus. Ook in het Oude Egypte was bier geliefd.

q www.historischevereniginghaastrecht.nl