Wandelen in de polder

gouda • Wilt u de Polder Bloemendaal beter leren kennen en ook nog op een sportieve manier? Dit is precies in de tijd dat de weidevogels druk zijn met nesten bouwen, broeden, foerageren en zorgen voor de kleintjes.

Stichting Weids Bloemendaal organiseert  tijdens de Goudse Hofstedendagen op 14 en 15 mei deze wandelexcursie van ongeveer een uur, startend vanaf het educatiecentrum op de Otweg 5, Tas Boomkwekerijen (goed te parkeren met fiets of auto). Kom kijken of we kievit, scholekster, grutto, tureluur, zwarte stern of rietzanger in de vlucht of tussen het riet kunnen herkennen en tegelijk kunnen genieten van de capriolen van voorbijschietende hazen. Geniet ook van de bloemrijke oevers met een prachtige overdaad aan geelgekleurde lissen.

Activiteiten

Er zijn heel wat activiteiten gepland. Om een tip van de sluier op te lichten: muzikale optredens van het Seniorenorkest van de Pionier, Fairy Queen en meer. Jannes de Goochelaar zal over de weg en op diverse erven optreden. Er zijn demonstraties met paarden op de Ruiterclub. Vermaak voor jong en oud op de Kinderboerderij. verder is er een actie bij de Scouting, een exposities van foto’s en verschillende kramen en ambachten op de erven.

Rijke historie

denIn oude tijden brachten boeren hun groenten en fruit met schuiten door de sloten langs de oude Bloemendaalseweg naar de markt in Gouda. Begin jaren zeventig gingen er stemmen op om alle boerderijen langs dit historische veenlint te slopen ten behoeve van de stadsuitbreiding Bloemendaal. Er werd begonnen met koop en onteigening om een snelle ontsluitingsweg aan te leggen op de plek waar fruitbomen bloeiden, weide- en watervogels snaterden en boerderijdieren leefden. Flatgebouwen, een verpleeghuis en scholen begonnen de omgeving te ontsieren. Felle protesten in en buiten de gemeenteraad hebben er toe geleid dat vele boerderijen behouden bleven. Sinds 1972 geeft de Stichting Goudse Hofsteden een sociaal culturele bestemming aan deze boerderijen.

q  www.stichtingweidsbloemendaal.nl