Gerben Budding en David van Veen slaan de handen ineen.
Gerben Budding en David van Veen slaan de handen ineen. Foto:Marianka Peters

Cantatediensten met 'Bach Whisky'

gouda • In navolging van andere steden is in Gouda sinds vorig jaar een traditie van Bach-cantatediensten ontstaan. Op zondag 15 mei staat cantate BWV 4, ‘Christ lag in Todesbanden’ centraal.

De dienst begint om 17.00 uur en vindt plaats in het schip van de Goudse Sint-Jan. Voorganger is ds. David van Veen, cantor is Patrick van der Linden en Sintjansorganist Gerben Budding bespeelt de orgels. Orkest en zangers van Stichting Ars Musica zullen de Bach-cantate uitvoeren. Solisten zijn sopraan Nanette Mans en tenor Arjen J.A. Uitbijerse.

Omvang

Voorganger David van Veen is zeer enthousiast over de cantatediensten: "Een cantate (ook wel cantata genoemd, Italiaans voor zangstuk) is een muzikale compositie voor een of meer zangers, begeleid door instrumenten. Ze bestaan meestal uit meerdere delen. Het belangrijkste verschil tussen de cantate en het oratorium is de omvang. Een cantate heeft meestal een tijdsduur van 20 tot 40 minuten, terwijl een oratorium avondvullend is."

Kindercantate

Een cantate geschreven voor en uitgevoerd door kinderen wordt een kindercantate genoemd. Dit sub-genre was met name gangbaar in de jaren 1850-1950. "Tijdens deze diensten klinken de cantates van Bach weer in de liturgie. Dat is de plek waar ze thuishoren en tot hun recht komen. We vieren ‘gewoon’ de liturgie en geven de cantate z’n oorspronkelijke context terug. De orde van dienst bevat teksten en vertalingen van de cantate, zodat iedereen het goed kan volgen."

Bach Whisky

Kerkmusicus Gerben Budding legt uit: "De cantate ‘Christ lag in Todesbanden’ is gebaseerd op een magistraal Paaslied van Maarten Luther. Je zou de cantate het beste kunnen omschrijven als een aantal bij elkaar horende variaties over het genoemde lied. Dit maakt het werk ook voor de minder geoefende luisteraar toegankelijk. Qua stijl sluit het werk nog sterk aan bij de voorgangers van Bach, maar dan, om met Maarten ’t Hart te spreken, met een flinke scheut ‘Bach Whisky’…’

Verduitste bewerking

Zeven strofen van het lied zijn een verduitste bewerking van Maarten Luther naar de Paassequens 'Victimi Pascali laudes' (Laten wij het Paaslam eren) (1040) en de middeleeuwse mystieke hymne 'Christ ist erstanden' uit circa 1090.

q  www.sintjan.com