De eerste schetsen vsn Groenstaet 2 zien er veelbelovend uit
De eerste schetsen vsn Groenstaet 2 zien er veelbelovend uit Foto: Schoots Architecten

Plan: Groenstaet 2 in de Spoorzone

gouda • De eerste paal voor Groenstaet 1 moet nog de grond in, of er worden al snode plannen gesmeed voor Groenstaet 2 in de Spoorzone.

Afgelopen week  werden de eerste schetsen gepresenteerd aan de raad. Alleen een afvaardiging van de PvdA, GroenLinks en D66 had de moeite genomen om bij de presentatie aanwezig te zijn. "Alle ontwikkelingen in de Spoorzone vinden wij te eentonig en te eenzijdig, terwijl er zoveel mooie kansen liggen," meent Jeroen Schoots van het gelijknamige architectenbureau, die in opdracht van Groenstaet Ontwikkeling de eerste schetsen toonde. Het gaat om de strook grond naast de Rabobank die nu de parkeerplaats is van de bank tot en met de parkeerplaats van het Driestar College.

Het meest in het oog springend is de loopbrug over de Burgemeester Jamessingel en over het spoor. "Hoe mooi zou het zijn als er een directe verbinding is met het van Bergen IJzendoornpark."

Het gebouw bestaat uit verschillende typen woningen, plek om te parkeren, leren, recreëren en ontmoeten. Bijzonder is het verhoogde park met pleinen met daar bovenop 5 torens met leeftijd bestendige woningen.

450 koop, middel- en sociale huursector, verdeeld over een vijftal woontorens met verschillende hoogten met daaronder een parkeergarage voor zo'n 750 auto's. In de stedenbouwkundige visie  wordt een plint met maatschappelijke functies voorgesteld. "In de plint zijn meer mogelijkheden en kunnen op hoogte worden gebracht, waardoor er een promenade ontstaat. afgewisseld door verschillende hoven met een bepaald thema, zoals een educatief hof, een grand café met podium en een hof met moestuin. Onze plannen om duurzaam te bouwen en te wonen zijn wij reeds aan het realiseren in Groenstaet 1 aan de Sportlaan. Dezelfde groene gevels willen we in Groenstaet 2 realiseren."  

Het gebouw zelf zal weinig energie gebruiken door goede isolatie en efficiënte verwarming. "Wat het uniek maakt is de grote in het oog springende gevel met zonnepanelen, die zorgt voor meer dan de eigen energiebehoefte. Deze opgewekte energie wordt ook ingezet om een wagenpark van elektrische deelauto's van stroom te voorzien.'' Een ander onderscheidend onderdeel is dat het gebouw natuur inclusief is, Het park op de plint wordt volledig groen en de balkons van de appartementen worden voorzien van groen. In combinatie met vogel- en bijenkasten draagt het bij aan een groener Gouda.

Het gebouw zorgt voor haar bewoners en omgeving. Groenstaet Grand Café krijgt een prominente plek op de kop en is met het terras gekoppeld aan de groene zone. Het Grand Café geeft plek aan de bewoners om elkaar te ontmoeten en aan georganiseerde activiteiten mee te doen. Dit zijn tal van activiteiten in en op het gebouw, van een koffie-uurtje tot een cursus schilderen in de serre, een lezing in het hof, het organiseren van maandelijkse muziek-podium-kleinkunst weekend in het Grand Café.

Marianka Peters