Mirjam Salet onderzoekt de vorming van een nieuw college.
Mirjam Salet onderzoekt de vorming van een nieuw college. Foto: Marianka Peters

Mirjam Salet trekt Goudse formatiekar

gouda • Voormalig waarnemend burgemeester van Gouda, Mirjam Salet, komt  terug naar de kaasstad. Nu in de rol van procesbegeleider van het nieuw te vormen college.

Onder haar leiding wordt de vorming onderzocht van een nieuw college van D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en CDA. Die partijen hebben gezamenlijk hun meerderheid in de raad vergroot. In het advies van Sjoerd Sjoerdsma werd aangedrongen op het werken aan een betere verhouding tussen gemeenteraad en college, en op een steviger positie voor de gemeenteraad. Die is nu aan zet om te bepalen hoe zij die samenwerking en de verschillende rollen zien, en om de onderwerpen te kiezen waarop de raad meer initiatief wil pakken. Tegelijkertijd bereiden de onderhandelende partijen zich voor op de inhoudelijke gesprekken, waarbij de uitkomsten van dat raadsoverleg belangrijke bouwstenen zullen zijn. Gestreefd wordt naar een akkoord op hoofdlijnen, om zowel de raad optimaal in positie te houden maar ook specifieke coalitieafspraken te kunnen vastleggen.

De partijen zijn blij dat die gesprekken geleid zullen gaan worden door Mirjam Salet, voormalig burgemeester van Gouda. Salet was waarnemer tussen januari en november 2019. In die periode heeft ze de stad en de bestuurders goed leren kennen. De stad heeft haar leren kennen als rustige en besliste gespreksleider. Ze wordt dan ook gezien als de ideale kandidaat om deze klus te klaren. De inhoudelijke besprekingen starten op korte termijn. Gemikt wordt op een nieuwe coalitie in de maand juni.