De Goudse Kaasmarkt is geopend!
De Goudse Kaasmarkt is geopend! Foto: Marianka Peters

Goudse Kaasmarkt weer van start

gouda • De  camperplaats op Klein Amerika stond donderdag weer overvol en dat betekent maar één ding: de Goudse Kaasmarkt is weer begonnen.

Na twee lockdownjaren luidde cultuurwethouder Thierry van Vugt de bel ter opening van het nieuwe kaasseizoen. Bij het verhandelen van de boerenkaas door middel van handjeklap, stonden de toeristen drie rijen dik naar het schouwspel te kijken.
Het is natuurlijk ook best bijzonder. Dat Nederland een kaasland is, dat weten ze tot in Zuid-Amerika en Japan. Maar dat Gouda er in de zomermaanden zo'n leuk spektakel van maakt, dat trekt busladingen toeristen naar het centrum. Want daar zijn ze weer: de bekende Goudse kaasmeisjes, omringd door publiek. Het is een komen en gaan van kaasbrikken, voortgetrokken door paarden. Vlak vóór de Goudse Waag houden ze stil. Kaasjongens springen eruit en beginnen, al overgooiend, de kazen uit te laden die vervolgens op de originele weegschaal in de Goudse Waag worden gewogen.

Ambachtenmarkt

Toeristen, maar ook Gouwenaars en regiogenoten, kunnen er genieten van de wereldberoemde kaas, maar ook van kramen gevuld met streek-producten. Naast kaashandel en kaasmaken vind je er ook een ambachtenmarkt. Genoeg om van te genieten en nog lang over na te praten.