Dominee Leonie Bos verlaat de Ontmoetingskerk
Dominee Leonie Bos verlaat de Ontmoetingskerk Foto: Marianka Peters

Van de kansel naar de stormbaan

gouda • Dominee Leonie Bos neemt zondag afscheid als wijkpredikant van de Ontmoetingskerk. Op hetzelfde moment wordt ze op haar verzoek verbonden aan de Protestantse Geestelijke Verzorging van de Krijgsmacht. Van de kerk naar het leger, het is nogal een stap...

De Dienst Protestantse Geestelijke Verzorging ondersteunt militairen en hun directe relaties bij geloof en zingeving. Hij is deskundig in levensbeschouwelijke communicatie in de krijgsmacht. Zorg voor humaniteit bij optreden van de krijgsmacht, ook in internationaal verband, heeft zijn bijzondere aandacht. De dominee, tevens echtgenote van burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel, steekt niet onder stoelen of banken dat defensie-dominee een lang gekoesterde wens van haar was. Zeker in deze onzekere tijden van oorlog en agressie een bijzondere, moedige stap. We vroegen de 51-jarige dominee naar haar beweegredenen voor deze verandering in haar bestaan.

"Ik wilde dit al lang, maar het kwam er niet van en de kinderen waren nog jong. Ik ben al 21 jaar dominee, waarvan ruim vijftien jaar hier in Gouda Oost. Het is hier een hele fijne plek en daarom is het ook wel moeilijk om weg te gaan. Aan de andere kant is het ook mooi dat het rouleert, dat betekent weer kansen voor een ander. Bovendien wil je op een gegeven moment wel iets totaal anders. Het is ook maar tijdelijk, want ik krijg een vijfjarig contract, dus ik kom daarna weer terug in de kerk."

Wat vindt het thuisfront van deze carrière-switch?
''Zij wisten al langer dat het mijn wens was en ze zijn heel blij voor mij."

Wat ga je het meeste missen aan je werk als dominee?
"Ons werk verplaatst zich steeds meer naar maatschappelijke vraagstukken. In ons werk kom je soms heel dichtbij. Om hen dan handvatten aan te reiken waarmee ze verder kunnen, dat geeft veel voldoening. Daarnaast staat de Ontmoetingskerk open voor nieuwe initiatieven, zoals de vespers op zondagavond. Dat soort dingen ga ik best wel missen."
Wat is je belangrijkste functie als geestelijk verzorger binnen de Krijgsmacht?
"Het motto is 'mensen helpen mens te blijven'. Vooral voor militairen die zich met hart en ziel inzetten, die met hun verhaal bij mij terecht kunnen, zonder dat dit eventueel vervelende consequenties voor hen heeft."
Bestaat er een kans dat je wordt uitgezonden?
"De eerste twee jaar staan in het teken van basistrainingen, daarna is het de bedoeling dat je minimaal één keer op uitzending gaat. Alleen hoef ik niet te leren schieten, omdat wij niet wapen-dragend zijn. Dus ja, aan die stormbaan zal ik toch echt moeten geloven."
De speciale afscheidsdienst en verbindingsdienst vindt plaats op zondag 24 april om 15.00 uur in de Sint Janskerk. Iedereen die (voorlopig) afscheid wil nemen van Leonie Bos, is van harte welkom om de dienst bij te wonen. Het is een bijzonder moment in de historie van de kerk.

Marianka Peters