Het leven in de 17de eeuw was compleet anders dan nu.
Het leven in de 17de eeuw was compleet anders dan nu. Foto: pr

Muzikaal Theater Hollandse Streken

schoonhoven • ‘Hollandse Streken’ (zondag 23 april 14.30 uur) is een schilderachtige voorstelling over het dagelijks leven in de zeventiende eeuw.

Dat dit leven een stuk minder rooskleurig was dan de naam Gouden Eeuw doet vermoeden, wordt gaandeweg de voorstelling wel duidelijk. De verschillen tussen rijk en arm waren in die periode veel groter dan nu en van een gereguleerde samenleving, waarin voor de meeste problemen wel een oplossing klaarligt, was nauwelijks sprake. Gitarist Hans Visser en accordeonist Irena Filippova gaan op bezoek bij Rubens, Rembrandt en van Goyen, in een tijd dat 1 op de 3 landgenoten een immigrant was, de pest erbij hoorde en het drinkwater bier was. Met de schilderijen als decor nemen ze een kijkje bij de vrouwen van Vermeer, de Schutters van Frans Hals, en maken ze muziek in de kroegen van Jan Steen. Visser & Filippova gaan op zoek naar de verhalen achter de beroemde schilderijen.

Indrukwekkend

Die zoektocht gaat zorgen voor een avond met verrassende overeenkomsten met het nu, veel humor, historische weetjes, indrukwekkende beelden en vooral veel mooie muziek. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Provence aan de Haven 63 in Schoonhoven. Online kan ook.

q  www.artotheater.nl