Gouda is trots op haar vrijwilligers

gouda • De heer M. Wijker, mevrouw P. Heijboer-van der Beemt en de heer W.A. Witteman ontvingen de vrijwilligerspenning van de stad Gouda uit handen van wethouder Corine Dijkstra.

De heer Wijker is sinds 2010 vrijwilliger geweest bij verschillende locaties van Zorgpartners. Hij is gestart als gastheer in het Grand Café bij verpleeghuis Bloemendaal, vervolgens bij verpleeghuis de Hanepraij en revalidatiecentrum Ronssehof. Meerdere keren per week komt hij het personeel van het restaurant ondersteunen en daar zijn de patiënten en het personeel van Ronssehof blij mee. Hij maakt een praatje met patiënten die voor afleiding en gezelligheid naar het restaurant komen. Het personeel kan bij hem altijd terecht met de vraag een keer extra te komen.

Praatje maken

Mevrouw Heijboer is in 2011 als vrijwilliger bij de bibliotheek van verpleeghuis De Riethoek gestart. Op vrijdagochtend ging zij alle afdelingen langs met grootletterboeken, boeken bespreken en uitzoeken met de cliënten, de administratie daarvan bijhouden en een praatje maken. In 2013 ging De Riethoek sluiten. Mevrouw Heijboer ging als vrijwilliger naar Huize Bloemendaal en werd daar gastvrouw in het Grand Café. Kopje koffie/thee brengen, een praatje maken, beetje opruimen, een vrijwilligerstaak die helemaal bij haar past. In 2015 verhuisden de revalidatieafdelingen van Huize Bloemendaal naar Ronssehof en mevrouw Heijboer verhuisde mee, met hetzelfde takenpakket.

Bewonersvakanties

De heer Witteman is sinds mei 1983 vrijwilliger in verpleeghuis Bloemendaal en verhuisde in 2015 mee naar Ronssehof, als chauffeur en barvrijwilliger. Het schenken van een kop koffie, een gezellig praatje maken met bewoners, revalidanten en hun familie is hem wel toevertrouwd. Sinds 2006 is de heer Witteman te vinden in het winkeltje van Ronssehof en helpt de bewoners met hun boodschappen. Hij helpt ook jaarlijks mee met de jaarmarkt waar hij weer veel spullen aan de man brengt. Daarnaast is de heer Witteman chauffeur bij uitstapjes en bewonersvakanties en behulpzaam in De Hanepraij en Prinsenhof. Ronssehof is een specialistisch geriatrisch revalidatiecentrum. Daarnaast biedt het centrum verpleeghuiszorg voor mensen met dementie en verzorgingshuiszorg.

Vrijwilligerspenning

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de samenleving. Zonder vrijwilligers kunnen veel activiteiten niet plaatsvinden. De gemeente is dan ook blij dat er in Gouda zoveel mensen zijn die zich vrijwillig inzetten voor de stad. Vaak zetten vrijwilligers zich jaren achter elkaar in. Deze mensen kunt u voorstellen voor de vrijwilligerspenning van de gemeente Gouda.

q www.gouda.nl