De Goudse Gigant James laat zich zien in de stad.
De Goudse Gigant James laat zich zien in de stad. Foto: pr

Het feest is nu toch echt begonnen!

gouda • Het grote feest is nu toch echt begonnen. Dinsdag kwam koning Willem Alexander speciaal naar Gouda om het startsein voor de feestelijkheden rond Gouda 750 jaar stadsrechten te geven. Eerder vond er al een voorproefje plaats door de opening van de Expo Gouda Maakt. Er is de komende maanden veel, heel veel te doen in Gouda.

De opening werd verricht door maar liefst vier burgemeesters. Ten eerste was daar Kinderburgemeester Junia de Ridder. In haar kielzog verwelkomden de aanwezigen de huidige burgemeester Pieter Verhoeve, oud-burgemeester Jan Hein Boone en, tot ieders verrassing, de Goudse Gigant James. Hij is een van de schitterende, veel meer dan levensgrote beroemde Gouwenaren, die in de komende maanden veelvuldig in de stad te zien zullen zijn. Het zijn sleutelfiguren uit de Goudse historie zoals Erasmus, misschien wel de bekendste Gouwenaar van deze Giganten. Al weten maar weinig mensen dat hij een groot deel van zijn jeugd in Gouda doorbracht. Daarnaast zullen ook andere figuren die een belangrijke rol spelen in de Goudse historie als reuzenpop te zien zijn, zoals Coornhert, Graaf Floris V, Frau Antje en meer.

Croda biedt onderdak

Het organisatieteam  van GOUDasfalt is erg blij dat Croda de ruimte in de voormalige zeepfabriek aan het Buurtje ter beschikking heeft gesteld. Het gebouw past goed bij het onderwerp van de expositie: de Goudse maakindustrie vanaf 1850 tot nu. De opening is begin april en dan kunnen bezoekers een reis maken langs de Goudse industrie van vroeger, nu én later.

Ode aan ambachten

De tentoonstelling Expo Gouda Maakt is een ode aan ambachten, arbeiders en ondernemerschap. De expositie onderstreept het belang van de Goudse industrie als werkgever en economische kracht van de stad door de jaren heen. Door de samenwerking met Goudse bedrijven en (mbo-)scholen, kijken we nadrukkelijk ook naar de toekomst.

Van industrie tot innovatie

Zes maanden lang maak je een reis langs Goudse industriële bedrijven van vroeger, nu en later. Zes belangrijke Goudse industrietakken staan daarbij centraal: Oliën & Vetten, Keramiek, Textiel & Garen, Transport, Levensmiddelen, Bouw & Machines. Met aandacht voor grondstoffen, producten, machines, mensen en fabriekslocaties in de stad. En elke maand is er een extra accent op één van die industrietakken, met discussies, een blik op innovaties en met verrassende kunstenaars en makers.

Gouda Maakt

Expo Gouda Maakt is op woensdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur geopend.

q  www.expogoudamaakt.nl