Het projectteam Rona Tammer,Judirh Ivens, Gerda den Hollander en Peterpaul Kloosteerman. Heleen van Praag en Geri van Itersum ontbreken op de foto.
Het projectteam Rona Tammer,Judirh Ivens, Gerda den Hollander en Peterpaul Kloosteerman. Heleen van Praag en Geri van Itersum ontbreken op de foto. Foto: Marianka Peters

Slechts één vergeten straatje ontbreekt, verder is ‘Kijk op Straat’ een Goudse parel

Algemeen

GOUDA • Het zijn de ingrediënten van een indrukwekkend fotoboek Kijk op Straat. Tien wijken, 70 buurten  en 1054 straten in ieder jaargetijde gefotografeerd door 48 (amateur)fotografen. “We zijn één straat vergeten, de Doggersbank”, haast  initiatiefneemster Rona Tammer zich te zeggen, “We waren ervan overtuigd dat de Doggersbank in Reeuwijk er ook bij was. Maar dat is niet zo.”

Zaterdag vond de presentatie van het fotoboek plaats in Gouda Studio’s, waar wethouder Van Vugt het ‘eerste’ exemplaar ontving. Het tweede eerste exemplaar was voor Marianka Peters, eindredacteur van deze krant, Afgelopen twee jaar zijn 48 fotografen op pad geweest om alle 1054 straten vast te leggen. Van Bloemendaal tot Goverwelle en van Achterwillens tot de Korte Akkeren.

Alle fotografen kregen de vrijheid om de straten naar eigen inzicht te fotograferen, zolang het maar niet op Google Streetviewfoto’s zou lijken. Het resultaat is verre van dat. Soms grappig, soms ontroerend, soms verrassend, soms intiem en soms gewoon heel mooi. Maar vooral is dit boek heel herkenbaar, want dit boek zijn wij, Gouwenaars.

Kijk op Straat geeft een beeld van hoe wij nu leven, van onze snuisterijen in de vensterbank tot de reclameborden in de winkelstraat.

Uniek

Het fotoboek Kijk op Straat is een eenmalige en unieke uitgave voor de viering van Gouda750. Het boek geeft in 300 pagina’s een uniek beeld van alle straten in Gouda anno 2022 onder het motto Geef Gouda door. Naast het fotoboek is er een website en een facebookpagina en komt er een expositie op verschillende locaties in de stad. 

Als eerste wordt zaterdag om 16.00 uur een expositie geopend in Gouda Studio’s aan de Oosthaven, waar een selectie van 20 foto’s op groot formaat te zien is.

Gedurende het lopende feestseizoen is er een reizende binnen-expositie en een reizende buitenexpositie. De expositie verhuist dus steeds naar een ander deel van de stad, maar de aftrap is de 16e in Gouda Studio’s. Het Kijk op Straat project van Gouda Bruist is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van fonds Gouda750 en door een succesvolle crowdfunding actie en is te koop bij iedere boekhandel. Een preview zien? Dat kan online.

Marianka Peters