Terug naar Oegstgeest


In mijn bijna vier decennia lange ‘carrière’ als sportverslaggever heb ik zoveel sportaccommodaties gezien dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Toch zijn er altijd weer accommodaties waar ik nog nooit ben geweest. Zo was ik afgelopen zondag voor het eerst op Sportpark Overveer aan de Abtspoelweg 21 in Oegstgeest, de thuisbasis van Ajax Sportman Combinatie, kortweg ASC.

Een prachtige nieuwe locatie, maar waar de geschiedenis van de (fusie)club, die oorspronkelijk als Leidsche Cricket- en Football-Club Ajax op 1 juni 1892 werd opgericht, in vele prachtige zwart-wit foto’s van de muren afdruipt.

Als ik de naam Oegstgeest hoor, moet ik altijd denken aan de schrijver Jan Wolkers. Waarom weet ik niet, maar het zal te maken hebben met de bekende roman ‘Terug naar Oegstgeest’ die de in 1925 in Oegstgeest geboren beroemde schrijver, beeldhouwer en schilder in 1965 schreef.

Het schijnt zelfs dat Jan Wolkers ooit ook nog een balletje heeft getrapt bij ASC maar ik heb geen foto’s ontdekt waar hij op staat in zijn voetbalkloffie. Ook oud hockey-international Taeke Taekema schijnt, voordat hij met hockeystick triomfen vierde, eerst bij ASC te hebben gevoetbald. Zelfs Martin van Rooijen, oud staatssecretaris van Fiscale Zaken in het kabinet Den Uyl (1973–1977) en tegenwoordig politiek leider van 50 PLUS, heeft volgens zeggen in Oegstgeest bij ASC in een voetbalbroekje rondgelopen.

Wim Meutstege, oud-prof van Ajax en Sparta en eenmalig international (EK 1976 Nederland–Joegoslavië) bouwde zijn voetbalcarrière af bij de amateurs van ASC.

Het voetbal van ASC was zondagmiddag zeer teleurstellend en de drie punten gingen met DONK mee naar Gouda. Bij ASC moet men zich maar vasthouden aan de hoofdgedachte uit ‘Terug naar Oegstgeest': ‘De herinneringen van vroeger blijven altijd een grote rol spelen, op welke manier dan ook'.

Gerrit Schinkel