Gerrie Lammé (links) en Arri van Slochteren eren kunstenaar Gerrit Kloens met een expositie van zijn werk.
Gerrie Lammé (links) en Arri van Slochteren eren kunstenaar Gerrit Kloens met een expositie van zijn werk. Foto: Karl Flieger

Unieke nalatenschap in atelier aan de Molenwerf 20

De schatkist van Gerrit Kloens

gouda • Vijf jaar geleden overleed de Goudse kunstenaar Gerrit Kloens. Hij werd 82 jaar oud en laat, zoals pas bekend werd, een schat aan tekeningen, etsen, aquarellen en pastellen na. Vanaf zaterdag 16 april zijn ze te bewonderen in het voormalige atelier van de kunstenaar aan de Molenwerf 20. Met dank aan de buurvrouwen van Gerrit, Gerrie Lammé en Arri van Slochteren. "Er is zoveel moois om te laten zien aan iedereen die Gouda een warm hart toedraagt!"

Een cadeautje aan de stad Gouda, zo mag de langlopende expositie van het werk van Gerrit Kloens gerust worden genoemd. Een cadeautje, maar ook een bijna gemiste kans voor open doel. Misschien zelfs wel een kleine een culturele ramp. Want wat als de dames geen goed contact hadden gehad met de broer van Gerrit Kloens, die het overgrote deel van de werken van zijn overleden broer in zijn huis in Dordrecht bewaarde? "Dan waren er inderdaad misschien wel op een dag heel veel van deze kunstwerken verdwenen", zegt Arri van Slochteren met een blik die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: je moet er niet aan denken.

Wereld steeds kleiner

Gerrit Kloens was geen man van grote verhalen. Ooit begonnen als huisschilder, pakte hij al op jonge leeftijd het penseel op en begon toen hij in Gouda woonde, prachtige tekeningen en schilderijen te maken van zijn omgeving. "Je kunt aan het werk van Gerrit zien dat het steeds later in zijn leven is gemaakt", zegt Gerrie Lammé. "Eerst schilderde hij heel Gouda, toen alleen het centrum, weer later bijna alleen nog de omgeving van de Molenwerf en op het laatst maakte hij tekeningen vanachter zijn raam, hier in het atelier. Dit straatje was toen echt zijn wereldje geworden. Steeds een beetje kleiner. Dat is heel bijzonder om te zien."

Mooiste straatje van Gouda

Toen de dames nog tot ieders plezier naast Gerrit Kloens woonden, kwamen ze geregeld in zijn atelier op bezoek. Maar ook toen al hadden ze eigenlijk geen idee hoe groot het oeuvre van de kunstenaar werkelijk was. Arri van Slochteren: "Gerrit was veel in de stad aan het tekenen, maar hij was geen man die de aandacht op zichzelf vestigde. Een stille man, maar wel eentje waarmee je ook leuke gesprekjes kon hebben. Ik denk dat de meeste mensen in Gouda niet eens weten dat we hier in de Molenwerf zo'n mooie kunstenaar hebben gehad."

Gerrit Kloens was geen prater, hij liet veel liever zijn penselen spreken

De Molenwerf is het oudste straatje van Gouda, haasten Arri en Gerrie zich te melden. En wat hen betreft ook het mooiste. Ze zien het als een voorrecht om, zij het tijdelijk, de culturele nalatenschap van Gerrit Kloens te mogen beheren en promoten. "Aanstaande zaterdag, tijdens Open Atelier Gouda, kunnen bezoekers voor het eerste kennismaken met het werk van Gerrit. daarna gaan we vanaf 16 april een half jaar lang elke zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur het atelier openen", zeggen ze enthousiast. Het atelier is op dit moment in bezit van kunstenaar Ivar, die belangeloos zijn medewerking aan de expositie verleent. Arri van Slochteren: "Daar zijn we heel blij mee. We hebben trouwens met alle buren in de straat een goede band. Vooral Dini Blom, de bloemenwinkel van hiernaast, zorgt in de zomer met haar bloemen voor heel veel kleur en gezelligheid. Het is een heerlijk straatje om in te wonen."

Kopen mag, moet niet

Het is Arri en Gerrie overigens nadrukkelijk niet te doen om de verkoop van de werken van Gerrit Kloens. "Als iemand iets wil kopen, dan mag dat, maar daar zijn wij niet op uit. Het is echt de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen deze prachtige werken zien en erover praten. Er zijn tekeningen waarvan wij niet weten wat er op staat. Bijvoorbeeld deze van een kerk. We denken dat het Gouda is, maar weten het niet zeker. Het zou heel leuk zijn als iemand komt kijken en ons vertelt wat er precies op deze tekening is te zien."

Een ding staat vast: wie op een van de komende zaterdagen de moeite neemt om het atelier van Gerrit Kloens te bezoeken, maakt een reisje door de tijd. Arri van Slochteren en Gerrie Lammé hebben hun best gedaan om uit de vele honderden werken een mooi beeld van Gouda te boetseren. Dat is gelukt. Gerrit Kloens is er niet meer, maar zijn prachtige beelden nog wel. Een absolute aanrader voor iedereen die 'iets' met Gouda heeft...