De Healthy Sisters sparren met kinderen over gezond eten.
De Healthy Sisters sparren met kinderen over gezond eten. Foto: pr

Gezonde soepjes, voor nu en later

gouda • Gezondheid en school, het is nog lang niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. Vandaar de inzet van Gouda Goed Bezig.

Het Goudse initiatief van JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst) stimuleert de Goudse Basisscholen om meer aandacht te geven aan gezondheid op de school. "Wij vinden het belangrijk dat Goudse leerlingen leren wat gezondheid is, waarom gezond zijn belangrijk voor je is en dat iedereen gezond opgroeit. In het kader hiervan is Basisschool De Goudakker een voedingsproject gestart.

Gezonde soep

Hoe doe je dat, schoolkinderen ervan overtuigen dat een uurtje gamen best oké is, maar dat beweging niet mag ontbreken op je dagelijkse bucket list. Immers, een uurtje voetballen, basketballen of wat voor sport dan ook, is niet alleen goed voor je lijf, ook je hersenen krijgen er een boost van. En dan hebben we het nog niet eens over gezond eten. Wat verrassend genoeg ook nog heel lekker blijkt te kunnen zijn. Onlangs was de kick-off van Gouda Goed Bezig op de Goudakker. Een voedingsproject waarin leerlingen verschillende gezonde soepen mochten proeven. "Na de kick-off wordt er elke maand een gezonde soep gemaakt op de Goudakker. dat doen we in samenwerking met Gemiva en de ouders van de leerlingen. Het doel is om de smaak van de leerlingen te verbreden en om maandelijks aandacht te besteden aan gezonde voeding."

Dat kan niet zo moeilijk zijn. Iedereen die wel eens serieus in een kookboek heeft gekeken, weet dat een gezond soepje zo in elkaar is gezet. Het is vaak een kwestie van de drempels wegnemen; veel kinderen hebben iets tegen groenten en dat is nu juist de leuke uitdaging, daar een draai aan te geven.

Healthy Sisters

Tijdens de kick-off waren onder andere de JOGG-ambassadeurs aanwezig én de bekende influencers, de Healthy Sisters. De zussen Najima en Rachida zijn sinds 2014 de eerste Nederlands-Marokkaanse bloggers in Nederland die gericht zijn op een healthy lifestyle. Rachida: "Wij hebben zelf ook altijd geworsteld met ons gewicht. Ik was 35 kilo te zwaar, en was ook altijd degene die hijgend en puffend achteraan het hardloopgroepje liep. Ik dacht dan: 'Wat doe ik hier?' We merken dat mensen het waarderen als we onze eigen ervaringen delen. Daar ligt denk ik onze kracht. Die herkenbaarheid maakt écht een verschil."

q  www.jogg.nl