Droge voeten in Groene Hart

haastrecht • Vanwege 150 jaar Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht is er op donderdag 21 april van 19.30 uur tot circa 22.15 uur een symposium in Theater Concordia. Centraal staan de vragen over welke gevolgen de ontwikkelingen van zeespiegelstijging, bodemdaling en klimaatveranderingen hebben voor het Groene Hart en is daar nog een positieve draai aan te geven? Met andere woorden: houden we in het Groene Hart droge voeten, of...?

Kunnen deze grote vragen voor het veenweidegebied in West-Nederland trouwens wel beantwoord worden? Het is een probleemstelling die om een creatieve aanpak vraagt. Het Gemaal probeert het. Drie inspirerende sprekers gaan ieder vanuit hun eigen vakgebied op gestelde vragen en mogelijke oplossingen in. Het zijn Maarten Kleinhans, professor op de Utrechtse Universiteit - faculteit Geowetenschappen, onderzoeker klimaat en water Ferdinand Diermanse namens het onderzoeksbureau Deltares en Haastrechtenaar Arnold van Vliet die als bioloog verbonden is aan de Wageningen University. De avond wordt begeleid door presentator NOS Bert van Slooten. Na de pauze kunnen de aanwezigen met de sprekers in discussie over alle onderwerpen die ter sprake zijn gekomen.

Water naar de zee?

De vrijwilligers van het Gemaal zijn begaan met haar Verhaal. Ze vertellen de bezoekers over bodemdaling in het veenweidegebied, de stijging van de zeespiegel en de dijkversterkingsprojecten als onderdeel van het nationale Deltaprogramma. Eén van de filmpjes uit de tentoonstelling heeft de aansprekende titel: ‘Waar gaat het heen met ons (t)huis?' Het eindigt met een uitspraak van Johan van Veen, de grondlegger van de Deltawerken: "Eens komt er een moment dat we het land met een zucht van verlichting weer aan de zee prijsgeven.” Het team van het Gemaal stelt zich de vraag: komt er echt een moment dat het Groene Hart weer aan de zee wordt prijsgegeven? Vandaar dit symposium.