Evert Josemanders is maar wat trots op zijn creaties
Evert Josemanders is maar wat trots op zijn creaties Foto: Jan van den Berg

Giganten verkassen naar de Gouwekerk

gouda • "Ja, het lijkt toch allemaal goed te komen, hè. Het zal wel moeten ook, de koning komt naar Gouda. Een mooi moment om de Giganten aan het grote publiek te tonen."

Poppenmaker Evert Josemanders is opgelucht. Na tien maanden ploeteren en met grote dank aan zijn vele hulptroepen, zijn de Giganten er bijna klaar voor. Bijna, want er wordt nog druk aan gewerkt. Drie dames achter de naaimachine in het Gigantenatelier, twee andere kledingmaaksters aan het werk in de Gouwekerk, het nieuwe onderkomen voor de grootste Giganten. En dat is alleen nog maar de kleding.

Trots laat Evert filmpjes zien van de repetities die hebben plaatsgevonden met de negen acteurs die op 12 april de Giganten gaan besturen. Erasmus die plechtig zijn handen vouwt terwijl hij lijkt te spreken, Jacoba die sierlijk wuift naar de toeschouwers, Floris die als een ware vorst voor de troepen uitloopt, de bewegingen zo natuurlijk mogelijk.

Vernuft

Het grootste vernuft zit volgens Evert in de besturing van de koppen en de ogen. "Daar zijn drie verschrikkelijk slimme jongens afgelopen maanden mee bezig geweest, allemaal ingenieurs. Ik zit met ze in een appgroep, die jongens praten de hele tijd over printplaten, elektroden en battery-packs. De helft gaat langs me heen, maar het wordt echt een ingenieuze constructie. In iedere pop komt een acteur, die krijgt een helm op waarmee hij de kop kan laten bewegen. Zelf hebben ze een lcd-schermpje waarmee ze kunnen zien wat er buiten gebeurt en een soort Nintendo-controller om de ogen te besturen. Dat wordt echt hightech achter die papier-maché. Dan nog twee poppenspelers per Gigant om de armen te besturen, dat wordt echt wat.''
Of de koning veel van de technische snufjes en de negen acteurs zal merken, is nog maar de vraag. ''We hebben strenge regels gekregen, er mag die dag eigenlijk niets langs het traject staan wat de aandacht van de koning trekt. Tja, dat is natuurlijk wel lastig met poppen van vijf meter hoog. Zeker als ze recht voor zijn neus staan als hij uit het stadhuis komt, is het moeilijk om ze niet te zien."
De Giganten zullen dus even netjes zwaaien naar de koning, maar daar blijft het bij. Bewaren we al die extra trucjes wel voor de mensen die komen kijken die dag. De poppengroep Goudse Giganten, is een van de vele hoogtepunten gedurende dit feestjaar Gouda 750.

Remco van Gastel