Explosie: GHZ komt met de schrik vrij

gouda • Even zat de schrik er goed in, toen dinsdag rond de middag een ongeval werd gemeld in het Groene Hart Ziekenhuis.

In het klinisch chemisch laboratorium zorgde een chemische reactie voor het vrijkomen van mogelijk gevaarlijke stoffen. Na zorgvuldig onderzoek bleek dat niemand bij dit ongeluk gewond raakte. Dat was, meldt een woordvoerder van het GHZ kort na het ongeval, mede te danken aan 'snel en zorgvuldig handelen'. Het ziekenhuis zegt dat personeel noch patiënten tijdens en na de chemische reactie in gevaar zijn geweest.

Niet verspreid

Direct toen het ongeval zich voordeed, sloegen personeelsleden alarm bij de hulpdiensten. Die, brandweer en politie, waren snel ter plaatse om de situatie te onderzoeken. Alhoewel de afdeling waar het ongeval gebeurde niet hoefde te worden ontruimd, werd door de brandweer wel onderzoek gedaan naar de aard en de hoeveelheid van de vrijgekomen stoffen. Dat deze zich na de explosie niet in het ziekenhuis konden verspreiden, was te danken aan het feit dat direct het luchtbehandelingssysteem werd uitgeschakeld.

Ruim een uur na de melding werd door de brandweer het sein veilig gegeven voor wat betreft de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. De verdiepingen van het GHZ zijn nader geventileerd en gecontroleerd. Hoe het ongeluk precies kon gebeuren zal nader onderzoek uitwijzen.