Eindelijk: het jubileumboek van GMHC

gouda • Het met enige vertraging uitgebrachte jubileumboek van hockeyclub GMHC is dit weekend door de auteur Hans van Raalte aangeboden aan het bestuur van de club.

‘Hockey in Gouda' vertelt het verhaal van de club, die in het seizoen 2019/2020 het 40-jarig bestaan vierde. De lancering werd door corona een tijd opgehouden. Tijdens de bijeenkomst met het bestuur en genodigden werden ook mensen in het zonnetje gezet die hun bijdrage hebben geleverd aan het boek. Zoals Martin de Bruin (eindredactie), Pieter ten Bosch, Peter Dijkgraaf en Reinout Heering.

Veel foto's

In 136 pagina's met veel foto's wordt de geschiedenis van de hockeyclub beschreven. Dat is een geschiedenis die niet, zoals verwacht, in 1979 is begonnen, maar al in 1938. Toen al kende Gouda een hockeyclub (ook GMHC), maar die is na de Tweede Wereldoorlog opgeheven bij gebrek aan velden. In de jaren vijftig werd de club heropgericht, maar die opleving was van korte duur. Na een paar jaar werd de club opnieuw opgeheven, weer doordat de beschikbare velden in Gouda werden toegewezen aan de voetbalclubs.

Maar toen in 1979 het Groenhoven-Sportpark werd aangelegd, zag een groep enthousiaste hockeyliefhebbers hun kans schoon. GMHC groeide uit tot een middelgrote hockeyclub met als top een ledenaantal van ruim 900. Inmiddels is dat ledental gedaald tot ruim 700. Ook qua accommodatie groeide de club. Het begon met een houten keet als clubhuis en twee grasvelden. Inmiddels liggen er vier kunstgrasvelden en staat er een stenen clubgebouw met terras en tribune. Het boek is online te bestellen en af te halen op zaterdag 19 en 26 maart in het clubhuis.

q  www.gmhc.nl