vrijdag 18 maart

Klaverjassen
U bent van harte welkom bij CVC Reeuwijk voor een avondontspanning om te klaverjassen op vrijdag 18 maart. Aanvang 20:00 uur. Info:0613177211

zaterdag 19 maart

Sketchcrawl Gouda
Tekenen op locatie voor iedereen die van tekenen houdt! Op zaterdag 19 maart kun je tekenen op en rond de Veerstal bij Sketchcrawl Gouda, van 12 tot 17 uur. Deelname is gratis, je neemt je eigen tekenspullen mee. Tevens info over autoluwe Veerstal en live muziek door trekzakmuzikant. Aanmelden is niet nodig..

Uniek werk van Daan Manneke in Goudse Sint-Jan
Op maart om 16:00 uur geven pianiste Jelena Bazova en cellist Joris van Haaften een recital in de Goudse Sint-Jan. Het programma is een kleurrijk palet met Franse muziek van ca. 1850 tot heden. Korte toelichtingen geven de samenhang weer met de vaak bewogen geschiedenis. Als spil in dit programma spelen zij de cellosonate van Debussy, de grote vernieuwer van zijn tijd. Debussy schreef dit meesterlijke werk in zeer korte tijd in 1916. Hij beschouwde de sonate als Franse muziek pur sang; het is dan ook niet toevallig dat hij dit stuk direct achter de frontlinie voor het eerst tot klinken liet brengen, door musici die op dat moment als frontsoldaat dienden. Het “Quatuor pour la fin du temps”, waaruit de lyrische en extatische “Louange à l’Eternité de Jésus” klinkt, werd door Olivier Messiaen gecomponeerd in 1941. Hij voerde het samen met drie medegevangenen uit tijdens zijn gevangenschap in het strafkamp Görlitz. Het derde werk dat in roerige tijden tot stand kwam werd gecomponeerd op verzoek van de wereldberoemde Russische cellist Mstislav Rostropovitch, die midden in de Koude Oorlog in ballingschap naar het westen was uitgeweken, en daar Henri Dutilleux vroeg om een werk voor cello solo te componeren. Naast deze 20 e -eeuwse noten klinkt muziek van Gabriel Fauré en Charles Gounod. In de aanloop naar de 20 e eeuw componeerden zij met een heel andere, niet aan de actualiteit gekoppelde lading. Gounod was zich niet bewust van de toekomstige populariteit van zijn “Ave Maria”, toen hij, bijna als een vingeroefening, een melodielijn noteerde bij de beroemde eerste prelude uit boek 1 van het Wohltemperiertes Klavier van Bach. Eén werk is niet Frans en stamt uit de 21e eeuw, uit 2021 om precies te zijn. Het is een compositie voor piano van de Bredase componist Daan Manneke, maar toch vinden we ook hier de link met Frankrijk. “Promenade, statues et la fille” is een muzikale terugblik op zijn oeuvre en tegelijkertijd een multimediaal nieuw project. De tijdens het concert geprojecteerde foto’s van Manneke’s kleindochter, in Parijs geportretteerd door zoon en fotograaf Thomas Manneke, maken juist dit Nederlandse werk toch ook zeer Frans.

zondag 20 maart

Rouwcafé bij Boek en Troost
Boosheid: is dat normaal? Boosheid, woede en je vervolgens enorm schuldig voelen. Boos op de geliefde overledene die je in de steek heeft gelaten, boos op de dokter , boos op God , boos op familieleden…. Je voelt je machteloos. Dit soort emoties kunnen je ineens overvallen als iemand van wie je houdt overlijdt. Niet iedereen ervaart deze heftige gevoelens, maar als het je overkomt, kun je er enorm door in de war raken. Emoties zijn niet logisch, ze zijn er gewoon. Het blijkt belangrijk ze niet weg te stoppen. Ze verdwijnen niet vanzelf. Het hoort bij rouwen als proces. Boosheid kan een belangrijk onderdeel van het helingsproces zijn. Laat het maar komen en volg je hart.

zondag 27 maart

Maak kennis met nordic walken en rolskiën
Wandelen is populair op dit moment. Nordic walken is een heel actieve manier van wandelen en dé ideale manier om lekker actief in de buitenlucht aan je conditie te werken. Of bereid je alvast voor op komende winter en leer nu rolskiën, zodat je in het najaar direct aan de slag kan op onze langlaufbaan. Op zondag 27 maart ben je van harte welkom bij Langlaufvereniging Gouda in het Groenhovenpark. Je kunt dan een kennismakingsles rolskiën, nordic walking of nordic sports volgen. En als dat naar meer smaakt, kan je je daarna opgeven voor een beginnerscursus. www.langlauf.nl/zomerstartdag-2022 We geven korte cursussen. Ook zijn er wekelijks trainingen en wordt er regelmatig een tocht rond Gouda georganiseerd.

Spoor 3 op stoom
15.00 uur, Gouda, Theaterbakkerheij Eigenlijk zouden Rob Duvivier, Peter Schreuder en Paul-Chris van Strien, als Spoor 3, twee jaar geleden optreden in de Theaterbakkerheij, maar corona gooide alles overhoop. Op zondagmiddag 27 maart is het lang verwachte concert. "De afgelopen twee jaar hebben we geschaafd en geschuurd tot het nu is, een intiem concert met een mix van bestaand en nieuw repertoire, dat heel dichtbij ons ligt, fragiel en kwetsbaar,” stelt Rob. Hun passie voor muziek en de grote voorliefde voor (Nederlandse) luisterliedjes met ingetogen begeleiding komt ook in de nieuwe samenstelling goed tot zijn recht. Nog meer dan al het geval was staan de teksten centraal in de liedjes van SPOOR 3. Veelal twee- en driestemmig gezongen. Het optreden op zondagmiddag 27 maart begint om 15.00 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar.